Revista Sănătate

Musca bat-o vina! „Ospătar, ce face această zburatoare în supa mea?” – Transmiterea bacteriilor, domnule !

Acest răspuns brut nu face o lovitură mare (și nici nu va câștiga pe nimeni un sfat mare), dar este adevărul. Dar de ce este acea zbura stând doar acolo – sau înotată? Și supa este încă sigură să mănânci? Dacă vreți cu adevărat să știți, să vă întoarceți și să citiți mai departe.

Acoperișul obișnuit al casei (Musca domestica) nu are nici un venin, nici stinger, nici colți. Își găsește mâncarea într-o manieră pașnică – prin rotirea în deșeurile și gunoiul altor animale. Fără dinți, musca necesită o dietă lichidă. Aceasta ar fi o problemă, deoarece o mulțime de mâncare este solidă, dar zbura are o soluție dezgustătoare: se scuipă și se plictisește la masă. Compușii din saliva și din bilă descompun mâncarea, făcând-o la fel de slurpabilă ca o pâine.

Pe măsură ce zbura mânca, este de obicei, de asemenea, pooping – și, dacă este de sex feminin, eventual, de stabilire a ouălor, de asemenea. Muștele sunt într-adevăr o bonancă absolută de dezgustător.

Toate acestea ar fi brute, dar în cele din urmă inofensive, dacă zboară doar mânca supă. Dar sunt oportuniști. Ei mănâncă gunoi de putrefacție și mănâncă fecale animale și, în acest fel, consumă o mulțime de agenți patogeni.

„Muștele de acasă sunt mișcările oricărui microorganism patogene dezgustător pe care vă puteți gândi”, a declarat Jeff Scott, entomolog la Universitatea Cornell, pentru Daily Mail. „Orice care iese dintr-un animal, cum ar fi bacteriile și virușii, muștele de acasă poate lua de pe urma deșeurilor și depozitează pe sandwich-ul tău”.

Experții estimează că muștele adulților adulți pot transmite mai mult de 100 de boli și paraziți diferiți, de la Salmonella și tuberculoza la viermi.