Revista Sănătate

Trei intervenții în domeniul sănătății publice ar putea împiedica 94 milioane de decese premature

Un efort mondial pentru reducerea tensiunii arteriale, reducerea aportului lor de sodiu și eliminarea grăsimii trans din dieta lor ar putea reduce în mod dramatic incidența morții premature din cauza bolilor cardiovasculare (CVD) peste un sfert de secol, potrivit unui nou studiu condus de Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică.

„Concentrarea resurselor noastre pe combinația acestor trei intervenții poate avea un impact potențial uriaș asupra sănătății cardiovasculare până în 2040”, a spus autorul principal Goodarz Danaei, profesor asociat de sănătate la nivel global la Școala Harvard Chan.

Studiul va fi publicat online 10 iunie 2019 în jurnalul Circulation.

Cercetatorii au folosit datele globale din mai multe studii si estimari din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii in efectuarea calculelor.

Ei au estimat că extinderea tratamentului de tensiune arterială ridicată la 70% din populația lumii ar putea extinde viața a 39,4 milioane de oameni. Reducerea consumului de sodiu cu 30% ar putea determina alte 40 de milioane de decese și ar putea contribui, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale crescute, un factor major de risc pentru CVD. Iar eliminarea grăsimii trans poate preveni 14,8 milioane de decese precoce.

Mai mult de jumătate dintre decesele întârziate și două treimi dintre decesele întârziate înainte de vârsta de 70 de ani sunt proiectate să fie printre bărbații care au cel mai mare număr de decese cauzate de boala non-comunicativă la nivel global, au aflat cercetătorii. Regiunile care vor beneficia cel mai mult de intervenții includ Asia de Est, Pacific și Asia de Sud, precum și țări din Africa Subsahariană.

Autorii au spus ca o varietate de programe si politici ar fi necesare pentru a reduce decesele precoce legate de CVD. O strategie importantă ar fi creșterea utilizării medicamentelor pentru tensiunea arterială, multe dintre acestea fiind sigure și accesibile.

Cercetatorii au recunoscut ca extinderea celor trei interventii ar fi o provocare imensa, care necesita tarile sa se angajeze resurse suplimentare pentru a imbunatati capacitatea de sanatate si de calitate. Dar au adăugat că analizele anterioare au arătat că intervențiile sunt realizabile și accesibile.

De exemplu, un program Kaiser Permanente din California de Nord a crescut controlul asupra hipertensiunii arteriale la 90% dintre mii de pacienți din sistemul de sănătate între 2001 și 2013, utilizând strategii cum ar fi protocoale îmbunătățite de tratament, servicii prietenoase pacienților și sisteme informatice de sănătate care facilitează urmărirea persoanelor cu hipertensiune arterială.

Abordări similare au fost adaptate și testate în unele țări cu venituri mici și medii, ceea ce a dus la îmbunătățiri notabile în tratamentul și controlul hipertensiunii, au spus autorii.

„Acestea sunt obiective realiste care s-au dovedit a fi realizabile la scări mai mici”, a spus Danaei.

Avem nevoie de angajamentul de a extinde programele pentru a le atinge la nivel global .