Revista Sănătate

Mihaela Bilic: ”O declar băutura verii! Este perfectă pentru hidratare!”

Nutriționistul Mihaela Bilic a spus nu o dată că nu este adepta sucurilor, ci a fructului consumat ca atare. Și iată că pe lângă sfânta apă, despre care nu mai este cazul să reamintim că este baza hidratării în orice anotimp, am aflat că mai avem ceva pe lista de ”bunătăți de vară”. Aceasta este postarea medicului:

”Ayran-ul, băutura verii! Când afară e cald tare, toată lumea spune să te hidratezi. Pe lângă apă, limonadă, ceai rece(fără zahăr!), ciorbă cu multe legume(și minerale), va propun o alternativă: ayran-ul. Acest produs pe bază de iaurt a fost decretat în 2013 băutura națională a Turciei și dacă la nici la ei nu e cald, atunci unde?

Ayran-ul este consumat nu doar în Balcani, ci peste tot în Orientul Mijlociu, Liban, Iran și țările arabe. Compus din 1/3 iaurt(de oaie, capră sau vacă), apă și un strop de sare, ayran-ul se bea rece, în zilele de vară, fiind băutura perfectă pentru hidratare. Pe lângă faptul că laptele conține toate mineralele necesare organismului, adaosul de sare reține lichidele în corp și previne scăderea tensiunii arteriale, principalul neajuns al caniculei. Tot ayran-ul poate fi băutura ideală pentru o masă bogată în carne, fermenții lactici ajută digestia, iar calciul saponifică grăsimea animală și îi blochează absorția- nu întâmplător kebab-ul sau șaorma se însoțesc de un ayran.

Iaurtul este de origine greacă și la început era considerat un aliment destinat bolnavilor și convalescenților, culturile vii de lactobacili fiind considerate a avea proprietăți anticancerigene, antibiotice, antistres, de stimulare a imunității și a digestiei. Deși în Occident iaurtul cucerește populația abia după al doilea război mondial, în Turcia și bazinul Mediteraneean se consumă iaurt încă de la anul 1071, după invazia mongolă. După anii 1500 aflăm că regele Francisc folosește iaurtul pentru probleme digestive, iaurt provenit de la curtea lui Suleiman Magnificul.

Despre ayran mai trebuie spus că rezistă bine la căldura toridă a verii, nu există riscul să fermenteze și e mai plăcut la consistență față de laptele bătut, tocmai pentru că e diluat cu apă. Răcoritor și remineralizant, merită introdus în obiceiurile noastre estivale, mai ales că a început să fie produs și de companiile româneși de prelucrare a laptelui. O vară cu gust vă doresc!

P.S. Pentru cei care m-ar putea bănui de reclamă ascunsă, vă voi dezamăgi spunând că nu fac recomandări alimentare plătite, profesia mi-o interzice! Singurul meu obiectiv e ca voi să știți ce e nou și bun pe piață. Cât despre ayran-ul în cauză, mi se pare nedrept ca un producător român din Brașov să nu fie prezent pe rafturile tuturor magazinelor iar noi să cumpărăm produse similare mai scumpe din import. Trăiască România și laptele ei cu sare!”, conchide Mihaela Bilic în postarea sa pe Facebook.