Revista Sănătate

Durerile de dinți te avertizează ce probleme de sănătate poți avea pe viitor

În medicina tradițională chineză, dinții sunt asociați cu toate organele importante ale corpului, iar durerile de dinți sunt considerate avertismente pentru bolile de care vei suferi pe viitor.

 

Sensibilitatea dinților și durerile de dinți care apar, fie că ai carii sau nu, sunt asociate cu durerile organelor interne. Așa cum în talpă există câte un punct sensibil pentru fiecare zonă a corpului și pentru fiecare organ, la fel s-au făcut asocieri între dinți, măsele și organele vitale.

Specialiștii în medicină holistică încearcă azi să înțeleagă principiile vechilor metode de vindecare din Orient și tratează bolile în funcție de toate organele și sistemele pe care le afectează, nu doar zona dureroasă.

Spre exemplu, caninii sunt legați de vezica urinară și de ficat, iar o durere care afectează unul dintre acești dinți ar putea dezvălui probleme hepatice care vor afecta în timp glandele excretoare, stomacul și articulațiile, dar și zona ochilor, care capătă o tentă gălbuie și cearcăne pronunțate.

Incisivii, adică cei opt dinți din față, sus și jos, sunt legați de rinichi, vezica urinară, prostată, rect și organele sexuale.

Caninii sunt legați de ficat, vezica biliară sau colecistul și ochii.

Premolarii au legătură cu intestinul gros, plămânii, pancreasul și sinusurile.

Molarii sau mai bine zis măselele sunt legate de stomac și de intestinul subțire, de esofag, splină, tiroidă și sâni.

Molarii sau măselele de minte, cele care ies ultimele, au legătură cu inima și tonusul organismului.

Premolarii și molarii sunt conectați și cu articulațiile fine, coloana vertebrală și întregul sistem osos. De aceea, persoanele care suferă de osteoporoză avansată încep să își piardă dinții, care se cariază mai repede sau nu mai au stabilitate.

Ce semnale transmit afecțiunile gurii

Gingiile inflamate,  care sângerează ușor avertizează asupra bolilor cardiace sau asupra diabetului.

Cariile multiple pot avea drept cauză alimentația nesănătoasă și afecțiuni ale stomacului precum refluxul gastric. Dacă nu sunt luate măsuri din timp, poți pierde un număr mare de dinți și vei fi nevoită să apelezi la implanturi și placă.

Bolile și durerile de dinți reflectă sănătatea celorlalte organe, iar un medic stomatolog cu experiență poate spune, la un simplu control, cu ce alte probleme de sănătate se confruntă un pacient care are carii, gingivită sau parodontoză.