Revista Sănătate

Ce sunt durerile de cap cervicogenice? (Și de ce ar trebui să știți.)

O durere de cap cervicogenă (denumită și CGH) este o durere de cap clasificată printr-o durere plictisitoare care începe de la nivelul gâtului și radiază peste spatele capului în sus spre temple. Durerea se poate răspândi chiar pe frunte și în jurul ochilor sau urechilor .

Spre deosebire de migrene, un CGH nu este o durere pulsantă și ele sunt aproape întotdeauna unilaterale. Boala de cap cervicogenă are dureri de cap secundare, ceea ce înseamnă că există o condiție care provoacă durerea.

Problema se găsește de obicei în gât, dar ar putea fi și din coloana vertebrală sau dintr-o altă stare, cum ar fi artrita, cancerul sau chiar o infecție. În unele cazuri, un CGH nu necesită traume la nivelul gâtului sau coloanei vertebrale pentru a exista.

Ce cauzeaza aceste dureri de cap?
Boala de cap cervicogen este de obicei cauzată de o problemă cu mușchii gâtului, care ar putea include o utilizare excesivă a acestora sau chiar abuzul asupra acestora. Amestecurile și nervii din gât ar putea cauza dureri de cap ca și discurile. Deoarece toate acestea sunt conectate, o leziune ar putea afecta toate componentele .

Cauzele unui CGH ar putea include:

 • Trauma
 • pleasnă
 • Artrita reumatoida
 • Un disc herniat
 • Degenerarea coloanei vertebrale
 • Cancer
 • Tumori benigne

Majoritatea oamenilor simt un CGH ca o durere constantă care se poate agrava atunci când își asumă o anumită poziție sau cu activități repetate. În timp ce ambele părți ale capului vă pot răni, este mai frecvent să simțiți durerea dintr-o parte. Cu toate acestea, dacă durerea de cap este suficient de severă, durerea poate fi de ambele părți.

Ce durere de cap cervicogenă se simte
Pentru unii oameni, durerea unui CGH poate începe ca intermitent – va veni și pleca. Pentru alții, este o durere continuă, iar pentru alții încă, poate începe ca intermitent și apoi progresează spre durere mai cronică și continuă .

În plus față de durerile și rigiditatea gâtului, împreună cu durerea de cap, este posibil să aveți și:

 • Durerea în jurul templelor sau frunte
 • Umărul și brațul durerii pe partea corespunzătoare
 • Domeniul limitat de mișcare
  Simptome mai severe care sunt mai puțin frecvente pot include:
 • Greaţă
 • Vedere încețoșată
 • Ameţeală
 • Sensibilitate la lumină și sunet

Pentru unii oameni care experimentează o CGH, ei nu pot avea nici măcar dureri de gât în ​​sine, dar gâtul poate fi sensibil la atingere sau poate exista o altă origine – cum ar fi coloana vertebrală sau o infecție – care cauzează durerea de cap cervicogenă.

De ce o durere de cap cervicogenă nu este o migrenă
În timp ce unele dintre simptomele unui CGH se aseamănă cu cele ale migrenei sau durerilor de cap tensiune, CGH nu sunt aceleași cu migrenă.

În plus față de a fi o durere non-pulsatorie, durerile de cap cervicogenic aproape întotdeauna implică un anumit tip de dureri la nivelul gâtului, ceea ce este neobișnuit la persoanele care suferă de migrene.

Simptomele migrenei pe care le-am menționat mai sus – incluzând greața și sensibilitatea la lumină și zgomot – sunt rare în cazul persoanelor care au un CGH. Dovezile arată că migrenele și CGH-urile sunt două probleme distincte și ar trebui abordate ca atare .

Cu toate acestea, cei doi împărtășesc unele asemănări pe care le-am văzut, cum ar fi durerea pe o singură parte a capului, și ambele tipuri de dureri de cap având potențialul de a se înrăutăți fără intervenție. De fapt, CGH-urile se pot întâmpla chiar în același timp cu migrenele sau durerile de cap tensiune și poate fi chiar posibil un declanșator al acestora.

Factori de risc și diagnostic
Unii oameni care au locuri de muncă speciale sunt mai expuși riscului de a experimenta CGH din cauza mișcărilor repetate sau a posturilor. Acești oameni includ șoferi de camioane sau alți șoferi, dulgheri și chiar păr stilisti .
Cu toate acestea, nu sunt singurii care sunt expuși riscului.

Alți factori de risc includ:

 • Efectuarea unor activități intense cum ar fi ridicarea greutăților.
  Înclinând înainte în timp ce lucrați pe un computer (amintiți-vă că ar trebui să aveți un unghi de 90 de grade!)
  Fiind o femeie.
  Presupunând orice postură care pune mai multă greutate asupra articulațiilor și mușchilor gâtului, care are potențialul de a cauza CGH-urile în timp.
  Deci, cum va ști medicul dumneavoastră dacă prezentați o CGH sau o migrenă?
 • Pentru a diagnostica o durere de cap cervicogenă, medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic, va examina istoricul medical și vă poate sugera efectuarea unui test de blocaj nervos, RMN, scanarea CT sau radiografii pentru a determina exact unde provine durerea.

Cum sunt tratate durerile de cap cervicogenice?
Modul în care este tratat CGH va depinde de ce provoacă acest lucru, astfel încât medicul dumneavoastră va dori să efectueze teste diagnostice înainte de a recomanda orice formă de tratament.

Medicul dumneavoastră poate recomanda terapie fizică dacă durerile de cap sunt cauzate de o problemă structurală la nivelul gâtului .

Alte cercetări sugerează că ajustările chiropractice pot fi o formă eficientă de tratament pentru durerile de cap cervicogen dacă durerile de cap sunt cauzate de starea proastă sau de suprasolicitarea sau folosirea greșită a mușchilor gâtului .

Yoga poate fi, de asemenea, util pentru persoanele care experimentează CGH, în special cu exerciții specifice .

Cu toate acestea, întrucât cineva care și-a rănit spatele de câțiva ori făcând yoga la domiciliu, aș recomanda să vă desfășurați practica sub îndrumarea unui profesionist, mai ales unul care are experiență în lucrul cu oameni care au dureri de cap cervicogenice!

Medicul dvs. medical poate prescrie medicamente sau poate recomanda alte terapii, cum ar fi blocurile nervoase, în funcție de ce cauzează durerile de cap.

Când trebuie să solicitați ajutor
Deoarece durerile de cap cervicogenice au potențialul de a fi cauzate de infecții sau tumori, trebuie să căutați o evaluare profesională medicală pentru simptomele dumneavoastră.

Dacă aveți simptome mai severe ale unui CGH pe care am discutat-o ​​în plus față de durerea în brațe sau senzațiile de furnicături în brațe, febră, convulsii sau durere la tuse sau strănut, ar trebui să căutați ajutor medical cât mai curând posibil .

Când corpul vostru vă trimite un mesaj că ceva nu este corect (durere!), Trebuie să căutați întotdeauna îndrumarea unui medic, indiferent dacă acesta este medicul principal de îngrijire și medicul de integrare, sau chiar un alt profesionist holistic. Nu ignora niciodată simptomele!