Revista Sănătate

Ceaiuri ANTIACIDE pentru cei care fac crize dureroase de STOMAC primăvara

Despre primăvară se mai spune că este anotimpul durerilor de stomac. Gastrita și ulcerul gastro-duodenal se declanșează sau cunosc o recidivă la cel puțin una din șase persoane pe timpul primăverii.

Cauzele:
— schimbarea alimentației la trecerea spre sezonul cald
— problemele de somn ce apar odată cu micșorarea nopților, datorită creșterii activității nervoase și, conex cu aceasta, a nivelului de stres. Din fericire, există o mulțime de mijloace naturale cu efecte benefice de prevenție și vindecare. Pentru cei care fac crize dureroase de stomac primăvara sunt recomandate curele cu ceaiuri antiacide (ceai de gălbenele, nalbă sau tei)
– câte 3 căni pe zi, minimum 3 săptămâni.

Ceai de gălbenele (Calendula officinalis)

Gălbenele vindecă epiteliul gastric, adică acel strat de protecție a stomacului care este lezat de boală.
Peste 2 linguri de flori de gălbenele uscate și măruntite groșcior se toarnă 250 ml de apă fiartă. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere. Se administrează cu prudență celor care au sensibilitate alergică la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative (amplifică efectul sedativ) sau hipotensoare (amplifică și efectul hipotensiv).

Ceai de nalbă (Althaea officinalis)

Compușii activi din nalbă acționează ca stimulatori ai sucurilor gastrice, facilitând procesul de digestie. De asemenea, au acțiune antiinflamatorare și emolientă asupra mucoasei gastrice. Într-un vas emailat cu 250 ml apă clocotită se pune 1 lingură cu vârf (20 g) flori și frunze de nalbă mărunțite. Se fierb timp de 15 minute, completându-se treptat lichidul care se evaporă. Licoarea concentrată se consumă călduță, într-o doză de 3 cești (1 ceaşcă de cafea are 50 ml) pe zi. Se recomandă ca decoctul să fie băut pe stomacul gol, înainte de fiecare masă.

Ceai de tei

Teiul reduce nivelul de stres și tensiunea psihică, iar pe de altă parte, protejează și cicatrizează mucoasa gastrică. 2 linguri de flori de tei uscate, nemărunțite, se opăresc cu 1 cană de 250 ml cu apă fiartă. Se acoperă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere. Nu se recomandă cardiacilor, șoferilor, pacienților cu anemie.