Revista Sănătate

Un nou senzor montat pe dinți vă va ajuta în curând să pierdeți în greutate

Cercetătorii de la Școala de Inginerie Tufts spun că senzorul poate monitoriza cantitatea de zahăr, sare și alcool pe care o persoană le-a consumat și le transmite fără fir pe o aplicație mobilă. Ar putea, de exemplu, să spună cuiva anemic dacă primesc suficient fier.

De fapt, va monitoriza o gamă largă de substanțe nutritive pentru a vă asigura că obțineți cerințele zilnice. Dar merge dincolo de asta. Poate chiar să vă monitorizeze nivelul de stres și starea psihologică prin preluarea anumitor biochimice, un aflux de cortizol spunând – hormonul de stres.

Acesta nu este primul senzor montat pe gură care trebuie testat. Dar este cel mai mic, doar 2mm x 2mm. Pătratul mic, subțire este, de asemenea, flexibil și capabil să rămână pe suprafețe neregulate, cum ar fi smaltul dinților.

Modelele anterioare au inclus o gardă pentru gura, despre care cercetătorii spun că au fost deranjante, senzori care trebuiau înlocuiți adesea, și prototipuri care au venit cu cabluri voluminoase. Acest model este robust și atât de subțire, cu greu știți că a fost acolo.

Mulți oameni știu ce ar trebui să mănânce. Dar controlul porțiunii este important și greu de evaluat, mai ales într-o societate care tinde să ne suprasolicite.

Stratul „bioresponsiv” scanează anumite substanțe chimice. Acesta este așezat între două inele de aur în formă de pătrat. Împreună, acestea formează o antenă.

Cercetătorii spun că funcționează ca o cabină de taxare. Când senzorul întâlnește ceva cu un anumit compozit chimic, în comparație cu ceea ce ați introdus în gură, proprietățile electrice ale senzorului se schimbă, determinând transmiterea unui spectru diferit de unde de radiofrecvență. Până în prezent, prototipul a fost testat cu succes cu apă, suc de mere, o supă încărcată cu sare, apă de gură și alcool.

Profesorul de inginerie biomedicala Fiorenzo Omenetto, Ph.D. a fost co-autor al acestui studiu. El a spus într-un comunicat de presă: „Teoretic, putem modifica stratul bioresponsiv în acești senzori pentru a viza alte substanțe chimice – suntem cu adevărat limitați doar de creativitatea noastră”, a adăugat, „Am extins tehnologia comună RFID [radiofrequency ID] care poate citi dinamic și transmite informații despre mediul său, fie că este aplicat pe un dinte, pe piele sau pe orice altă suprafață. „Nu numai că este mic, subțire, discret și versatil, va fi ieftin să producă .

Mergând veganul poate fi cu adevărat sănătos, dacă se face bine. Un astfel de senzor ar putea asigura că ei și ceilalți primesc toate substanțele nutritive de care au nevoie.

Un Fitbit pentru dieta ar putea ajuta utilizatorii să urmărească ceea ce au mâncat și cât de mult, ceea ce ar fi util pentru cei care încearcă să piardă în greutate. Ar putea de asemenea să ajute pe cineva care face o schimbare de dietă mare, să spună veganismului, pentru a fi siguri că primește suficiente proteine, fier și alți nutrienți.

Cu toate acestea, un dezavantaj, deși nu poate provoca o afecțiune alimentară, un astfel de senzor ar putea exacerba teoretic simptomele unuia. Este posibil să avem nevoie de anumite reglementări pentru a limita accesul pentru cei care ar putea fi afectați de un astfel de dispozitiv.

In plus, pe langa toate celelalte avantaje mentionate, ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine dieta si nutritia umana, permitand cercetatorilor sa faca „legaturi concludente intre consumul de alimente si sanatatea”.

In prezent, senzorul poate detecta ceea ce ati mancat. Dar, încă mai există o modalitate de a merge înainte de a putea spune câtă substanță ați consumat. Totuși, oamenii de știință văd o cale clară și în anii următori, sunt încrezători că un astfel de dispozitiv va deveni o realitate.