Revista Sănătate

De ce unii oameni sunt mușcați de tânțari, iar alții nu? Explicația științifică

În această perioadă a anului, muşcăturile de ţânţari reprezintă una dintre cele mai neplăcute experienţe. Cu toate acestea, unele persoane par neatinse de acest insecte, pe când altele par să fie „atacate” fără încetare de ţânţari.

Se spune că persoanele care sunt mușcate de țânțari au ”sângele dulce”, însă aceasta este doar o explicație venită din popor. Oamenii de știință au aflat care este cu adevărat motivul pentru care aceste insecte enervante îi ”atacă” doar pe unii dintre noi.

Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă ce anume îi face pe unii oameni mai atrăgători pentru ţânţari. Unul dintre experţi oferă câteva explicaţii despre preferinţele acestui „inamic” cu care ne confruntăm vara.

Ţânţarii identifică mamiferele ce-i servesc drept pradă prin identificarea căldurii şi a dioxidului de carbon emis de acestea. Femeile însărcinate şi persoanele de dimensiuni mai mari sunt adesea victima mai multor atacuri, deoarece consumă mai multă energie decât persoanele obişnuite.

De asemenea, ţânţarii sunt ghidaţi şi de simţul mirosului. „În ciuda a ceea ce-mi spunea bunica, nu am sângele «dulce»”. Țânţarii nu pot distinge calitatea sângelui.

„Ţânţarii sunt atraşi de mirosul nostru, iar acesta se datorează în mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastră”, explică dr. Zwiebel. „Flora şi fauna de pe pielea noastră” miros apetisant pentru ţânţari. Acestea se dezvoltă atunci când transpirăm sau când petrecem o perioadă lungă de timp în aer liber.

Se pare că un nivel ridicat al colesterolului sau diabetul ajută la ţinerea ţânţarilor la distanţă. De asemenea, nici suplimentele cu vitamina B sau consumul de usturoi nu par să ajute.

Oamenii de stiinta au descoperit motivele pentru care anumiti oameni sunt intotdeauna intepati de neplacutele insecte:

– Tantarii prefera grupa de sange 0 – Potrivit cercetatorilor, persoanele care au grupa de sange 0 au de doua ori mai multe sanse sa fie intepate decat cele care au grupa A. Studiile arata ca aceasta grupa de sange este preferata tantarilor in detrimentul oricarei alteia.

– Insectele sunt atrase de bere – Consumul unei singure sticle de bere creste de cateva ori riscul unei persoane de a fi intepata de tantari. Oamenii se stiinta sustin ca aceste insecte sunt atrase de substantele din bere si le pot “mirosi” in sangele unei persoane.

– Femeile insarcinate sunt victime sigure – Se pare ca tantarii sunt atrasi de femeile gravide mai mult decat fata de orice alta persoana. Oamenii de stiinta sustin ca acest lucru se explica prin faptul ca temperatura abdomenului unei femei insarcinate este cu un grad mai mare decat la alte persoane. Mai mult, femeile care sunt in perioada ovulatiei au sanse mai mari sa fie intepate decat in celelalte zile ale lunii.

– Culorile care atrag tantarii – Aceste insecte sunt atrase cel mai mult de culoare neagra, apoi rosu si gri. Asadar, evitati sa purtati haine in aceste culori in zone unde sunt sanse ridicate sa fie tantari. Cele mai bune culori pentru a indeparta insectele sunt verde si galben.