Revista Sănătate

Un nou studiu constată că vorbirea cu tine în a treia persoană poate ajuta la rezolvarea stresului

Dacă vă simțiți stresați, încercați să vă vorbiți în tăcere în cea de-a treia persoană. Acest lucru vă poate ajuta să controlați emoțiile dificile, afirmă primul studiu efectuat de cercetătorii de psihologie de la Universitatea de Stat din Michigan și de la Universitatea Michigan.

Ceea ce au descoperit este că vorbirea cu tine în a treia persoană în momentele stresante poate funcționa mai bine decât să-ți dai o discuție de prima persoană. Să spunem că numele tău este John și ești foarte supărat. Întrebarea „De ce este John supărat?” Ar cauza o reacție mai puțin emoțională decât „De ce mă supăr?” Și vă permit să începeți să vă ocupați de emoțiile care stau la baza.

Jason Moser, profesor asociat de psihologie MSU, a explicat de ce funcționează această abordare:

„În esență, considerăm că referindu-vă la persoana a treia îi determină pe oameni să se gândească mai mult la modul în care se gândesc la alții și puteți vedea dovezi în acest sens în creier”, a subliniat Moser. „Acest lucru ajută oamenii să obțină o mică distanță psihologică de experiențele lor, care pot fi de multe ori utile pentru reglarea emoțiilor”.

Studiul a implicat două experimente, dintre care unul a cerut participanților să reacționeze la imagini neutre sau perturbatoare atât la prima, cât și la a treia persoană. Activitatea creierului lor a fost monitorizată în acel timp de un electroencefalograf. Atunci când subiecții au arătat fotografii deranjante, cum ar fi un bărbat care a ținut o pistol în capul lor, activitatea creierului emoțional a scăzut rapid (în decurs de o secundă) dacă s-au referit la ele în a treia persoană.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că angajarea discursului de a treia persoană nu se mai impune asupra creierului decât a vorbi în prima persoană. În comparație, alte forme de reglementare emoțională, precum atenția, necesită un efort mental considerabil, a spus Moser.

Un alt experiment a condus la participarea participanților la discuții despre experiențele dureroase din trecutul lor, folosind limbajul de prima și a treia persoană, în timp ce acestea erau supuse imagisticii fMRI.

În mod similar, atunci când vorbim în a treia persoană, participanții au avut o activitate mai mică în regiunea creierului folosită pentru a reflecta asupra unor situații emoționale dureroase.

„Ceea ce este cu adevarat interesant aici este faptul ca datele creierului din aceste doua experimente complementare sugereaza ca a treia persoana de auto-vorbit poate constitui o forma relativ fara efort de reglementare a emotiei”, a declarat profesorul de psihologie de la Universitatea din Michigan, Ethan Kross. „Dacă acest lucru se va sfârși prin a fi adevărat – nu vom ști până nu se face mai multă cercetare – există o mulțime de implicații importante pe care aceste constatări le au pentru înțelegerea noastră de bază a modului în care funcționează controlul de sine și pentru a ajuta oamenii să își controleze emoțiile în zilnic viaţă.”