Revista Sănătate

Transpiratia excesiva, semn al unor afectiuni grave

Transpiratia este o reactie normala a corpului care apare dupa un efort indelungat sau odata cu purtarea unor haine care nu sunt din bumbac sau sunt prea groase raportat la vremea de afara.

Cu toate acestea, uneori pot sa apara episoade de transpiratii abundente in lipsa unui efort sustinut sau la expunerea corpului la o temperature excesiva. Astfel de cazuri sunt semnale de alarma ale organismului si pot evidentia o serie de probleme ale unor afectiuni grave de sanatate.

Hiperhidroza reprezinta termenul medical care descrie transpiratia in exces fata de cea necesara in mod normal pentru reglarea temperaturii corporale.

Activarea in exces a glandelor sudoripare si transpiratia generalizata apar cel mai adesea in tulburarile neurologice (cand au loc leziuni ale hipotalamusului), in bolile endocrine, mai ales in hipertiroidie, in cazul unui diabet zaharat sau guta.

Transpiratia abundenta poate fi localizata in anumite zone precum: axile, palme, talpi, fata. Ea debuteaza de obicei la pubertate si are o tendinta de regresie dupa varsta de 40 de ani. Transpiratia excesiva in zona axilelor este specifica persoanelor emotive. Hiperhidroza axilara este mai pronuntata vara.

La unele persoane are loc o activitate crescuta a sistemului vegetativ simpatic, care se finalizeaza cu aparitia hiperhidrozei sau transpiratiei excesive. In plus, majoritatea femeilor care se afla la menopauza se confrunta cu aceasta problema din cauza dezechilibrului neuro-endocrin.

Mirosul neplacut cauzat de bacterii

Uneori, transpiratia este insotita de un miros specific neplacut, care se naste la contactul sudorii cu bacteriile aflate pe piele. Acest miros insa va fi amplificat din cauza unei igiene necorespunzatoare a pielii.

Mai mult, studiile de specialitate au subliniat ca alimente precum carnea, branza sau cafeaua contribuie la sporirea activitatii glandelor sudoripare, de aceea este indicat ca cel putin vara sa fie consumate in cantitati mici.

Afectiuni care au ca simptom si transpiratia excesiva

ipertiroidie. Transpiratia excesiva a palmelor este produsa si de anumite probleme ale sistemului nervos: stres, emotii, teama. Atunci cand transpiratia excesiva apare pe fata sau pe palme este posibil ca pacientul sa se confrunte cu o hipertiroidie.

Depresie. Aceasta afectiune se poate manifesta si prin transpiratii abundente. Mai mult si anumite stari de anxietate sau atacurile de panica pot fi insotite de acest simptom al transpiratiei excesive.

Diabetul si artrita reumatoida mai pot cauza transpiratie in exces.

Totodata, transpiratia excesiva poate fi semnul altor afectiuni ascunse, grave. Astfel, poate sa apara in cazul unui infarct miocardic, a cresterilor alarmante ale tensiunii arteriale.

De asemenea, asa-numitele transpiratii reci pot fi semnul unei crize de angina pectorala, in colica renala, biliara, dar si in stari emotionale, de angoasa, frica, teama.

In cazul in care transpiratiile apar numai noaptea pot fi cauzate de bronsite, TBC pulmonar sau reumatism.

Cum se combate transpiratia excesiva?

Folosirea antiperspirantelor este cea mai comuna metoda care ajuta la tinerea sub control transpiratiei excesive.

De asemenea, purtarea hainelor din bumbac, inclusiv a sosetelor din bumbac, scaderea ponderala, anumite tehnici de relaxare si de controlare a stresului, o dieta sanatoasa, dar si utilizarea pudrei de talc pot ameliora acest simptom.