Revista Sănătate

MERGI LA SOLAR? AR FI BINE SA STII ASTA INAINTE DE A ALEGE SA TE BRONZEZI PRINTR-O ASTFEL DE METODA!

Se apropie sezonul estival, iar pana la prima aparitie la plaja, multe doamne si domnisoare aleg sa treaca mai inainte pe la solar. Ar fi bine, insa, ca inainte sa optezi pentru aceasta metoda de bronzare sa afli cateva lucruri importante.

Poate ca abonamentul la solar nu iti lipseste niciodata sau poate esti doar tentata sa alegi si o altfel de metoda pentru ca pielea ta sa nu faca nota discordanta cu cea a altor femei, atunci cand mergi la plaja. Uite, de fapt, ce este solarul si la ce riscuri te expui atunci cand vrei sa te bronzezi printr-o astfel de “inventie”.

Solarul este un aparat emitator de radiatii ultraviolete care faciliteaza obtinerea bronzului. Principiul de baza dupa care functioneaza un astfel de aparat in reprezinta simularea unei atmosfere aproape identice cu cea a expunerii la soare printr-un numar de lampi fluorescente cu amestec de fosfor.

Cum te bronzezi de fapt

Razele ultraviolete reactioneaza la nivelul pielii tale cu un pigment denumit melanina. Aceasta e prima care ia contact cu soarele si care absoarbe razele ultraviolete periculoase pana ca ele sa isi puna amprenta asupra pielii tale.
Asadar, te bronzezi dupa ce aceste mecanisme naturale se declanseaza pana cand se intensifica secretia de melanina de la nivelul celulelor pielii.

Radiatiile ultraviolete (UV)

Acest tip de radiatii sunt de fapt radiatii electromagnetice, cu o lungime de unda mai scurta decat radiatiile luminii vizibile ochiului omenesc. Atunci cand nu se exagereaza, radiatiile ultraviolete pot fi chiar benefice sanatatii si au un rol essential in sinteza vitaminei D in organism. Ca dovada, e bine sa stam la soare atunci cand avem deficit de calciu, pentru ca vitamina D3, care se fixeaza in timpul expunerii, ajuta la asimilarea calciului.

Exista trei tipuri de raze ultraviolete: UVA, UVB si UVC. Dintre acestea UVA si UVB sunt cele periculoase. Razele UVA reprezinta 95% din razele UV ce ating pielea. Razele UVA sunt prezente pe toata durata anului, sunt mai lungi si pe termen lung cauzeaza imbatranirea pielii. Razele UVB sunt mai scurte, ating epiderma si stimuleaza productia de melanina, prin urmare, aparitia bronzarii. Tot ele sunt raspunzatoare si de insolatii si celelalte efecte neplacute (de exemplu, piele inrosita, arsurile solare).

Bine de stiut

Dezavantajele solarului:

– Solarul creste riscul aparitiei cancerului de san
– Solarul este contraindicat celor care iau anumite medicamente
– Din categoriile cu cel mai mare risc, in ceea ce priveste expunerea la solar, fac parte persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare, persoanele cu parul blond ori roscat natural, dar si cele cu ochii verzi sau albastri

– Fumatorii care merg la solar sunt de trei ori mai expusi riscului de a face cancer de piele decat nefumatorii
– In cazul solarului, femeile au un risc mai mare de a dezvolta un cancer de piele pe picioare, iar barbatii pe spate
– Femeile care se expun la solar mai mult de doua sedinte pe saptamana au un risc de 75% mai mare de aparitie a ridurilor premature

Avantajele solarului:

– 20 de sedinte a cate 20 minute de expunere la razele ultraviolete naturale (soare) sunt suficiente pentru un bronz sanatos
– Razele ultraviolete naturale stimuleaza activitatea glandei tiroide si a metabolismului