Revista Sănătate

Puteți recunoaște melanomul prin aceste semnale…

Este important să verificați în mod regulat semnele de naștere.
Toată lumea are semne de naștere și, în general, nu este ceva de care să vă faceți griji. Cu toate acestea, este important să le verificați periodic pentru modificări.

Când un semn de naștere se schimbă în formă sau culoare, ar putea însemna că a evoluat în melanom. Aceasta este o formă agresivă de cancer de piele și poate uneori să se răspândească rapid în alte părți ale corpului. Deci, este foarte important să aveți un ochi pe corpul vostru.

Acestea sunt semnele care vă vor ajuta să recunoașteți melanomul.

Fundația Melanom din Țările de Jos a introdus o listă de control la îndemână care vă va ajuta să recunoașteți ușor melanomul.

Melanomul este o formă de cancer de piele care poate apărea oriunde pe corp.

De multe ori, se dezvoltă dintr-un semn de naștere, dar acest lucru nu trebuie întotdeauna să fie cazul. Semnele de naștere constau în melanocite (celule pigmentare), care sunt situate împreună în grupuri. Atunci când semnul de naștere se dezvoltă în melanom, aceasta determină ca melanocitele să se înmulțească fără reținere.

Numărul de cazuri de cancer de piele, precum și numărul de decese crește rapid. De aceea este foarte important să vă verificați în mod regulat.

Acesta este modul în care recunoașteți melanomul
Potrivit Fundației Melanoma, este important să se țină cont de semnele nou-născute care se dezvoltă și se schimbă. Fundația a creat o metodă la îndemână care vă va ajuta să recunoașteți mai repede melanomul: metoda ABCDE.

Șansele sunt că aveți de-a face cu melanom atunci când:

  • Asimetria: semnul de naștere nu este simetric în formă sau culoare
  • Frontieră: semnul de naștere are o graniță neregulată în jurul acestuia
  • Culoare: modificările de culoare ale nașterii sau culori diferite
  • Diametru: semnul de naștere are un diametru de peste 6 milimetri
  • Evoluția: semnele de naștere provoacă sângerări, sângerări sau modificări
  • În afară de verificarea regulată a semnelor de naștere, trebuie de asemenea să vă asigurați că vă protejați pielea împotriva soarelui în mod corespunzător, de exemplu, prin folosirea sunblocului.

Dacă aveți semne de nastere suspecte, trebuie să vizitați un medic cât mai curând posibil !