Revista Sănătate

Cum să-ţi palpezi corect sânii şi ce să faci dacă descoperi un nodul sau un ganglion

Cum să-ţi palpezi corect sânii şi ce să faci dacă descoperi un nodul sau un ganglion
„Orice femeie trebuie sa-si cunoasca foarte bine corpul, pentru ca numai asa poate sa observe orice modificare, oricat de discreta ar fi. Daca apare la sand o modificare este bine sa va duceti la medic imediat. Pentru asta este necesar sa va faceti controalele periodice chiar dumneavoastra. Sanul se palpeaza bilateral, pe cadrane: intai cadranul superior, apoi cadranul exterior, apoi cel inferior si apoi cel intern.
La fel, este bine sa palpati prin miscari delicate, dar ferme si sa invatati sa va cunoasteti si sa simtiti la degete cum este tesutul sanului dumeavoastra. Asa veti putea sesiza aparitia unuor noduli sau daca va palpati la nivelul subratului, veti putea observa eventuali ganglioni.

Este bine ca macar o data pe luna, dimineata, dupa dus sa va faceti acest control. Daca apare cea mai mica modificare suspecta la nivelul celor patru cadrane ale sanului, sa va duceti repede la o progamare urgenta la medicul dumneavoastra ginecolog, sa faceti o ecografie de san bilaterala”, a declarat doctorul Ovidiu N Penes pentru Kfetele.ro.