Revista Sănătate

Rodiile luptă împotriva bolilor cardiovasculare, cerebrale și canceroase

Rodia, fructul exotic de toamnă, este considerat un fruct tradițional din Israel, s-a extins aproape peste tot în lume, însă pentru a fructifica s-au realizat soiuri aclimatizate. Rodia face parte din categoria fructelor antice și este unul din cele mai comune fructe pe piața mondială. În țara noastră fructele se recoltează în lunile Octombrie-Decembrie. Există o pleiada de efecte benefice ale consumului de rodii: are efecte anti-imbatranire, lupta impotriva aparitiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inima, artrite si chiar protejeaza creierul fatului. Este recomandat ca si femeile gravide sa consume suc de rodii deoarece protejeaza creierul micutilor de eventualele afectiuni ce pot aparea din cauza proastei oxigenari sau a circulatiei sangelui necorespunzatoare, a demonstrat un studiu realizat de catre Universitatea de Medicina St. Louis din Washington.

Sucul de rodii reduce semnificativ stresul oxidativ la persoanele sănătoase. Stresul oxidativ este o tulburare a echilibrului dintre producția de radicali liberi și capacitatea organismului de a combate efectele dăunătoare ale acestora, cu ajutorul antioxidanților.

S-a observat că sucul de rodii previne formarea plăcilor oxidate de colesterol rău (LDL) care duce la artrite și reduce cu 30% formarea acestui tip de placi în cazuri de ateroscleroza (un studiu pe 19 pacienți).

Rodia ajută la echilibrarea tensiunii arteriale. Este foarte benefic persoanelor care suferă de hipertensiune, deoarece are capacitatea de a interacționa în mod eficient prin scaderea cu 5% a tensiunii sistolice prin consumul zilnic de cel puțin 50ml suc de rodie.

Datorită proprietăților antiangiogenice, rodiile împiedică aprovizionarea tumorilor cu sânge și nutrienți, prevenind astfel creșterea în dimensiuni mari. Motivul pentru care rodiile ar putea ajuta la prevenirea cancerului la sân este că acestea conțin inhibitori naturali de aromatază, care inhibă producția de estrogen. Aceștia se găsesc și în ciuperci. Sucul de strugurii este recomandat și în cancerul de prostată.

Datorită acțiunii antiinflamatoare, sucul de rodii poate ajuta în tratamentul artritei. Studiile de laborator au arătat că extractul de rodii blochează enzimele care afectează articulațiile la persoanele cu osteoartrită.

Alte beneficii importante a unui consum regulat de rodii:

Protejează și regenerează ficatul

Studiile au demonstrat că sucul de rodii nu doar că protejează ficatul dar ajută și la regenerea lui.

Întăresc sistemul imunitar

Rodiile și sucul lor conțin o cantitate importantă de vitamina C, esențială pentru prevenirea îmbolnăvirii, în special în sezonul rece.

Te protejează de alergii

Rodiile sunt bogate în polifenoli, susbstanțe care pot reduce procesul biochimic asociat alergiilor.

Previn bolile de inimă

Consumul de rodii protejează corpul de bolile de inimă, pentru că previne depunerile de pe artere. De asemenea, rodiile scad colesterolul rău şi îl cresc pe cel bun.

Dacă nu aveți un storcător, puteți obține sucul de rodii cu ajutorul unui blender. Puneți 1 cană de semințe de rodii în blender cu jumătate de cană de apă. Nu apăsați funcția de mixare, ci pulsați de câteva ori pentru ca semințele să-și elibereze sucul. Mixarea poate sparge și semințele, care vor da sucului un gust amărui. Folosiți o strecurătoare pentru a filtra sucul. Se bea proaspăt.