Revista Sănătate

Boli ce pot fi ameliorate la salina naturala

Salinoterapia sau tratamentul cu aerosoli salini are o multime de beneficii pentru cei mici, dar si pentru adulti, fiind o sursa de sanatate si de prevenire sau de ameliorare a mai multor afectiuni.

Tratamentele realizate cu ajutorul aerosolilor in salina au inceput sa capete renume inca din secolul al XIX-lea, pe vremea cand minerii care mergeau la munca intr-o mina cu sare nu aveau probleme pulmonare.

Ce afectiuni sunt ameliorate prin salinoterapie

• Printre afectiunile ce pot fi ameliorate cu ajutorul salinoterapiei putem aminti: boli din sfera ORL, rinita alergica, sinuzita, laringita, astmul bronsic, pneumonia. Sunt studii care sustin ca pacientii cu astm, dupa o cura de minimum 7 zile se simt mult mai bine, iar severitatea simptomelor sunt semnificativ reduse, la fel si crizele de astm sunt mult mai rare.

De asemenea, expunerea la aerul din salina are un rol esential in stimularea eliminarii secretiilor de la nivelul bronhiilor, are loc si o reducere a inflamatiilor si iritatiilor cailor respiratorii, dar si un efect benefic de calmare al tusei specifice bronsitei cronice.

• De asemenea, si unele afectiuni ale pielii precum eczemele, dermatitele, acneea, psoriazisul sunt ameliorate semnificativ.

• Pacientii care au un sistem imunitar deficiar au numai de castigat in urma sedintelor efectuate la salina.

• Oboseala cronica, stresul, depresia si starile de anxietate sunt mult diminuate odata cu tratamentul cu aerosoli salini.

• Salinoterapia este benefica si pentru pacientii care sufera de fibroza chistica, dar si fumatorilor inraiti. De exemplu, desi fibroza chistica este o boala care nu se vindeca, pacientii diagnosticati cu acesta boala, daca urmeaza un tratament cu aerosoli, se vor simti mult mai bine, simptomele vor fi mult ameliorate, practic terapia salina este cea mai eficienta metoda naturala de curatare a plamanilor in cazul acestei afectiuni.

• Este benefica si pacientilor care au sindrom de apnee in somn, celor care au somnul nelinistit si se lupta cu insomniile.

• Tratamentul contribuie la detoxifierea organismul, imbunatateste digestia.

• Este de ajutor si persoanelor care sunt meteosensibile, dar si celor care doresc sa renunte la fumat. Mai mult, sunt studii care sustin ca un fumator care tuseste, daca este supus salinoterapiei, se va bucura de o ameliorare a frecventei tusei. Tot ce trebuie sa faca este sa beneficieze de o cura de minimum 2 saptamani la salina.

• Salinoterapia este un real adjuvant pacientilor cu un fond alergic, cei care au anumite alergii sezoniere.

Atentie! Nu toti pacientii au voie sa faca tratamente cu aerosoli salini. Astfel, pacientii care au cancer pulmonar, cei care au suferit un infarct miocardic, cei care au hipotiroidism sau cei care au probleme cu hipertensiunea arteriala, dar si femeile insarcinate au contraindicatie. Totodata, persoanelor care sufera de anxietate sau de claustrofobie nu le este recomandata salina.

In ceea ce priveste cura de prevenire si de mineralizare cu salina aceasta trebuie facuta cel putin 7 zile si reluata la recomandarea medicului.