Revista Sănătate

Diferența dintre cartofii albi și cei roșii. Care sunt mai sănătoși

La nivel mondial, cartofii sunt consumați zilnic în peste 120 de țări, de peste un miliard de oameni. Federaţia Cartofului a arătat că fiecare român consumă, în medie, 94 de kg de cartofi pe an, așa că, nu este de mirare că aceste legume au o utilizare diversificată în bucătăria noastră. Fie că îi preparăm în supe, ciorbe, îi gătim piure, fierți sau copți, la cuptor, ori la abur, prăjiți sau chipsuri, cartofii sunt recunoscuți pentru numeroasele beneficii pe care le au asupra sănătății….

Fiind una dintre cele mai apreciate și consumate legume, cartoful este un aliment foarte bogat în carbohidrați și amidon. Însă atunci când mergem la cumpărături, pe lângă faptul că suntem atenți la forma, textura și prospețimea lor, un alt criteriu pe care trebuie să îl avem în vedere este culoarea.

Dacă și tu te-ai întrebat care este diferența dintre cartofii albi și cei roșii, ei bine, trebuie să știi că alegerea dintre cele două tipuri de cartofi ține de gusturile tale, dar și de tipul de preparat pe care vrei să îl gătești. Important este, totuși, că atât cartofii albi cât și cei roșii au beneficii asemănătoare, iar nutrienții pe care îi conțin sunt similari.

Totuși, te putem ajuta să te decizi care culoare merită un loc în planul tău de nutriție. Diferențele de culoare dintre diferitele tipuri de cartofi sunt date de caroten și conținutul de flavonoide antioxidante. Însă prezența acestor substanțe nu influențează conținutul de carbohidrați din cartofi.

Dacă totuși, încă nu te-ai hotărât care sunt cartofii pe care îi vei alege data viitoare când vei merge la cumpărături, îți propunem mai jos o mică comparație.

Un cartof roșu copt de dimensiune medie conține 154 de calorii, 34 de grame de carbohidrați și mai puțin de 1 gram de grăsime. În cazul unui cartof alb de aceeași dimensiune, gătit în același mod, vorbim despre 163 de calorii, 36 de grame de carbohidrați și mai puțin de un gram de grăsime, arată cei de la Livestrong.com. Potrivit aceleiași surse, cartofii roșii conțin 3,1 grame de fibre (12% din necesarul zilnic al unei femei și 8% din cel al unui bărbat). În cazul celor albi, cantitatea de fibre este asemănătoare, aproximativ 3,6 grame.

Cum alegem cartofii
În general, cartofii albi sunt potriviți atunci când vrei să îi gătești prin fierbere, însă sunt extrem de gustoși și în supe, prăjiți, sau piure. De cealaltă parte, cartofii roșii sunt excelenți în tocănițe, salate, ciorbe, dar și copți sau prăjiți.

Potrivit whfoods.org, vei avea parte de mai multe fibre și minerale dacă vei alege să cumperi cartofi mai mici, indiferent de culoarea lor.

Cum păstrăm cartofii
Pentru a încetini procesul de descompunere a amidonului, cartofii trebuie depozitați în spații cât mai aerisite, de preferabil în încăperi cu puțină lumină, la temperaturi care să nu treacă de 10 grade Celsius. Este bine de știut că aceștia nu trebuie depozitați nici la soare, nici în frigider, asta deoarece se vor altera foarte ușor.