Revista Sănătate

8 dovezi care te vor convinge! Corpul nostru este mai deștept decât tehnologia

Stephen Hawking spunea că dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea semnifica sfârșitul rasei umane. Elon Musk crede că aceasta este o amenințare mai mare pentru oameni decât armmele nucleare. Atunci când oamenii extreme de inteligenți sunt îngrijorați din cauza inteligenței artificiale, nu poți să nu te întrebi ce se va întâmpla cu omenirea în viittor.

În 2017 însă, creierul tot are avantajul în fața inteligenței artificiale. Prin comparație, creierul uman poate procesa mai multă informație decât cel mai rapid calculator. De fapt, în anii 2000, complexitatea întregului Internet a fost comparată cu un singur creier uman – asta s-ar putea să te surprindă.

Când vine vorba de depozitarea informației, biologia ne arată că tehnologia mai are multe de învățat. De exemplu, AND-ul este un sistem de depozitare. Acesta poate să cuprindă mai multe date într-un spațiu mai mic decât oricare dintre suporturile digitale de azi.

Orice s-ar spune despre inteligența artificială și tehnologiile moderne, corpul uman este sistemul perfect de pe planetă. Iată mai multe informații despre potențialul corpului nostru în comparație cu tehnologiile moderne:

1. Din punct de vedere științific, nu e foarte corect să compari ochiul cu o cameră digitală, dar dacă ai vrea să știi, ochii noștri ar fi de aproximativ 125 megapixeli în centrul pupilei.

2. Cel mai important e că trupul și creierul uman au o abilitate compensatorie uriașă și pot funcționa chiar și atunci când au probleme sănătoase. Asta nu poate să întreacă nici cel mai puternic dispozitiv electronic din lume.

3. Creierul are aproximativ 100 milioane de neuroni, iar fiecare dintre ei creează cam o mie de potențiale sinapse, care extind și depozitează datele

Dacă înmulțești totul, se pare că în creier sunt cuprinși, teoretic, 100 terabiți de informație. Prin comparație, unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume, Titan, are o memorie totală de 710 terabiți.

4. Potrivit canalului științific Veritasium, până în 2020 volumul întregii cantități de informație stocată de omenire va fi de 40 zetabiți. Corpul uman conține deja 60 de zetabiți de informație.

5. Informația genetică a unei persoane ocupă numai 1.5 gigabiți de memorie. La fel ca și sistemul de operare al unui iOS 10.

6. În creierul nostru au loc cam o sută de mii de reacții chimice, ceea ce înseamnă că viteza sa este echivalentă cu Maglev Shanghai, unul dintre cele mai rapide trenuri de pe planetă, care ajunge la o viteză de 430 km/oră.

7. Faptul că oamenii folosesc numai 30% din creier este un mit

Creierul folosește atâtea resurse câte îi trebuie la un anumit moment. Funcționarea sa poate fi comparată cu capacitățile unui radio: ascultăm întotdeauna un singur canal, deși pot să existe și o sută în total.

8. Pentru a egala creierul, care are o capacitate de funcționare de 20 W, ai nevoie de un supercomputer care consumă cam 1.4 MW.