Revista Sănătate

Dovezi științifice care ne arată că vindecarea stă în gândurile pozitive din subconștientul nostru

Cartea lui Joseph Murphy – Puterea extraordinara a subconstientului, arata puterea extraordinara de vindecare a trupului și a vieții pe care o au afirmațiile pozitive și încrederea deplină în puterea subconștientului de a ne menține viața într-o atmosferă pozitivă, binefăcătoare.

Autorul vine cu o mulțime de exemple din experiențele unor oameni care, auto-sugestionându-se si crezând cu tărie în capacitatea corpului lor de a se vindeca, realizează într-adevăr acest lucru și trăiesc adevărate minuni în viata lor. Citind, capeți încredere ca deții o forță extraordinara: puterea de a-ți schimbam viata și ca acest lucru chiar este posibil.

Dovezi științifice

Oamenii de știința ne arata in sfârșit cum cum gandurile pot provoca modificari moleculare specifice asupra genelor! Deci, „Antrenându-ne mintea putem sa ne recâștigam sănătatea!”

Un studiu recent publicat de către revista de specialitate Journal of Psychoneuroendocrinology si realizat de cercetători din Wisconsin, Spania si Franța a demonstrat schimbări la nivel molecular in corp, după o perioada intensa de practici meditative si gândire pozitiva.

Studiul a arătat efectele benefice pe care le-au experimentat un grup de practicieni ai meditației, in comparație cu un grup de subiecți care erau implicați in activități non-meditative. Dupa 8 ore de meditație, cercetătorii au găsit diferențe la nivel molecular si un nivel redus al genelor cu potential inflamator cat si capacitatea subiecților care practicau meditația, de a se recupera mai suro in cazul unor situații stresante. Noile rezultate demonstrează un mecanism biologic care are efecte terapeutice, pe care l-am putea activa fiecare din noi…

Abilitate pe care la un moment dat, in decursul istoriei omenirii o stiam poate, dar pe care, societatea ne-a făcut să o dam uitării?

Activitatea genelor poate fi schimbata prin intermediul percepției

Dr. Bruce Lipton a fost primul om de stiinta care a inaintat aceasta idee ca prin puterea gândului, avem puterea de a ne transforma chiar de la nivel molecular. In anul 2005, Dr. Bruce Lipton publica cartea The Biology of Belief – Unleashing the Power of Consciousness, Matter & Miracles (Biologia Credinței – Dezlănțuind Puterea Conștiinței, Materie si Miracole).

Potrivit Doctorului Bruce Lipton, activitatea genelor poate fi schimbata in viata de zi cu zi, fiindca percepțiile mintii noastre sunt reflectate in chimia corpului nostru, iar dacă sistemul nostru nervos interpretează mediul înconjurător si controlează chimia sângelui, atunci tu, realmente poți sa schimbi soarta fiecărei celule din corpul tău, schimbându-ti gândurile.

Trebuie sa ne schimbam modul de a gândi, pentru a reusi sa aducem vindecare in corp: „Functia mintii este aceea de a crea o coerenta intre credințele noastre si realitatea pe care o experimentam”, explica Dr. Lipton. „Ceea ce înseamna ca mintea ta va ajusta biologia corpului si comportamentul sau, pentru a se potrivi cu ceea ce crezi tu. Daca ti s-a zis ca vei muri in sase luni, iar mintea ta va crede aceasta sugestie, cel mai probabil vei muri in sase luni. Acesta este cunoscut ca si efectul nocebo, adica rezultatul unui gand negativ, care este opusul efectului placebo, unde vindecarea este ajutata de gândul pozitiv”, explica Bruce Lipton Dr. Lipton ne spune ca, schimbându-ne percepția, mintea poate altera activitatea genelor si ca realmente, putem sa rescriem codul geneticdin celulele noastre, schimbând chimia sângelui nostru.

Aceasta se intampla prin activitatea unui sistem compus din trei parti: exista in noi o parte care nu isi dorește sa moara (mintea conștienta) si care este influențată de o parte ce crede ca va muri (prognoza medicului cu privire la starea ta, ce este înregistrata in subconștient) care se manifesta in reacțiile chimice din organismul nostru (partea a treia), reactii ce se conformeaza credintei dominante. Neurostiinta a demonstrat ca partea subconștienta a mintii controlează 95 la suta din viețile noastre, deci aceasta este credinta dominanta…

Este o situatie complexa, explica doctorul Lipton – „Oamenii au fost programați sa creadă ca ei sunt victimele si ca nu au nici un fel de control. Suntem programati din start cu credintele mamei si ale tatalui nostru. De exemplu, atunci cand suntem bolnavi, ni s-a spus ca trebuie sa mergem la doctor, fiindcă medicul este autoritatea ce se ocupa de sănătatea noastră. Am primit acest mesaj inca din copilarie, ca medicii sunt autoritatea si ca noi suntem victimele fortelor care se manifesta in corpul nostru, dincolo de abilitatea noastra de a putea controla acest lucru. Partea amuzanta este ca de multe ori, oamenii se fac bine chiar in drum spre medic. Atunci isi face simtita prezenta abilitatea innascuta de a ne auto-vindeca, iar acesta este un alt exemplu al efectului placebo”.

Credințele subconștiente sunt CHEIA

Exista in zilele noastre acest curent al gândirii pozitive si iata, se pare, acesta are un fundament științific. Totuși nu este suficient sa gândim pozitiv la nivel conștient, ci sa descoperim si blocajele de la nivelul subconștientului.

Oamenii pot fi atenti la credintele lor constiente dar nu pot intui ce se ascunde in subconștientul lor, acolo unde, de cele mai multe ori, se ascund bine, gandurile negative. Credintele tale subconștiente acționează fie in avantajul tau, fie in dezavantajul tau; uneori, incercand sa iti schimbi doar atitudinea constienta cu privire la viata, nu reusesti sa schimbi si partea subconștienta care salasuieste in tine.

Noua stiinta a epigeneticii promite insa oportunitatea fiecarei fiinte de pe planeta de a deveni ceea ce este cu adevarat si de a-si dezvolta abilitatea de a-si atinge cele mai inalte posibilitati, inclusiv capacitatea de a ne vindeca corpurile, societatea si de a trai in pace.

„Genomul nostru este foarte dinamic in modul sau de expresie si rezultatele pe care le-am gasit arata ca linistea mintii poate influenta in mod efectiv modul cum acesta se exprima”, arata studiul Davidson citat mai sus.

Si alte studii recente au arătat răspunsuri epigenetice la stimuli ca stresul, dieta, exercitiile, raspunsuri care s-au manifestat in decursul a adoar cateva ore.

Iata cateva Idei de reținut din cartea mai sus amintită pe care le-am regasit la, pag. 22 – Puterea extraordinara a subconștientului.

 1. Adevărata bogăție se afla in propria ființa. Acolo trebuie sa cautați împlinirea celor mai arzătoare dorințe.

2.Marele secret al tuturor geniilor din toate epocile este capacitatea extraordinara de a intra în contact cu puterile subconștientului lor si de a le folosi corespunzător. Si dumneavoastră puteți sa faceți la fel.

 1. Subconștientul cunoaște rezolvarea oricărei probleme. Dacia îi sugerați înainte de a adormi: “Doresc sa ma trezesc la ora 6”, el va va trezi exact la aceasta ora.
 2. Subconștientul este creatorul corpului vostru si ii sta in putere sa vindece orice boala. Sugestionați-l in fiecare seara cu ideea unei sănătăți perfecte si el, fiind servitorul vostru fidel, se va supune.
 3. Orice gând constituie o cauza si orice situație reprezinta un efect.
 4. Daca doriți sa scrieți o carte, o minunata piesa de teatru, sa țineți conferințe inspirate, sugestionați-va subconștientul cu putere, din tot sufletul, si el va va răspunde cu siguranță.
 5. Sunteți asemenea unui căpitan ce-si conduce vaporul. Trebuie sa dati ordine potrivite (sugestii si imagini mentale) subconștientului care controlează si guvernează toate experiențele vietii voastre.
 6. Citește și:
  Dovada existenței sufletului atât la om cât și la toate ființele vii. Cât cântărește acesta imediat după încetarea vieții?
 7. Nu spuneți niciodată: „Mi-e imposibil” sau “Nu am mijloace sa…”subconștientul va prelua aceste sugestii i va face astfel incat sa nu aveti banii sau sa nu pueti face ce v-ati propus. Afirmați mereu: “Imi sta in puteri sa fac orice datorita subconștientului meu.
 8. Legea ce sta la baza întregii manifestări este legea credinței. Credința este gândul permanent întreținut in mod conștient. Respingeți cu fermitate orice gand ca cineva sau ceva v-ar putea face rau. Aveți încredere in uriașa putere subconștientului de a va vindeca, inspira, revitaliza si îmbogăți.
 9. Schimbați-va radical, în sens benefic, modul de a gândi; numai in acest fel veți influenta pozitiv destinul, spune Joseph Murphy.