Revista Sănătate

Sănătate digitală

Tehnologiile digitale pot oferi posibilități nelimitate de îmbunătățire a sănătății, de la forma personală la construirea de sisteme de sănătate mai puternice pentru țări întregi.
OMS este hotărât să valorifice potențialul pozitiv al tehnologiei digitale de a promova și proteja sănătatea tuturor oamenilor.

Această determinare a fost deja arătată în numeroase moduri, de la țările care s-au angajat să ia măsuri mai puternice pentru a promova sănătatea digitală, până la lansarea de parteneriate inovatoare, precum inițiativa comună OMS și Behobile, OMS și UIT privind mHealth pentru controlul bolilor necomunicabile (NCD).

Sănătatea digitală este convergența tehnologiilor digitale cu sănătatea, sănătatea, viața și societatea pentru a spori eficiența furnizării de servicii medicale și a face medicamentele mai personalizate și mai precise.

Disciplina implică utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicare pentru a ajuta la abordarea problemelor de sănătate și provocărilor cu care se confruntă persoanele aflate sub tratament.

Aceste tehnologii includ atât soluții și servicii hardware cât și software, inclusiv telemedicină, analiză bazată pe web, e-mail, telefoane mobile și aplicații, mesaje text, dispozitive purtabile și senzori de monitorizare clinică sau de la distanță.

Sănătatea digitală este un domeniu multi-disciplinar care implică numeroase părți interesate, inclusiv clinicieni, cercetători și oameni de știință cu o gamă largă de expertiză în domeniul sănătății, ingineriei, științelor sociale, sănătății publice, economiei sănătății și gestionării datelor.

Aplicațiile de inginerie a sistemelor de sănătate în sistemele de îngrijire a sănătății includ descoperirea cunoștințelor, luarea deciziilor, optimizarea, ingineria factorilor umani, ingineria de calitate și tehnologia informației și comunicarea. Interacțiuni om-calculator-mediu…

Principiile interacțiunii om-calculator tind să se bazeze pe proiecte centrate pe utilizator, centrate pe experiență sau centrate pe activitate. Realitatea virtuală, reabilitarea jocurilor video și jocuri serioase pentru a oferi o experiență socială și interactivă pentru educația pacienților și asistenței medicale.

Sistemele de vorbire și auz pentru procesarea limbajului natural, tehnici de recunoaștere a vorbirii și dispozitive medicale pot ajuta la vorbire și auz (de exemplu, implanturi cocleare). Tele-sănătatea, telemedicina, telecare, telecoaching și telereabilitare oferă diferite forme de îngrijire a pacientului de la distanță.