Revista Sănătate

Te trezești în fiecare seară la aceeași oră? Ce înseamnă ?!

Te-ai trezit recent în aceeași oră în fiecare seară?

Ei bine, în conformitate cu medicina tradițională chineză (TCM), acel timp ar putea semnifica un dezechilibru într-un sistem specific de organe. Teoria TCM consideră că bunăstarea noastră spirituală și sănătatea fizică sunt legate direct de sistemele și ritmurile interne, care ne ajută să ne guvernăm funcțiile corporale.

Lipsa somnului: efectele privării de somn
Știm cu toții că somnul de o noapte bună este crucial pentru ca organismul dvs. să regleze și să funcționeze corect, dar cât de important este somnul? Pe termen scurt, lipsa unui somn adecvat poate afecta judecata, starea de spirit, capacitatea de a învăța și reține informații și poate crește riscul de accidente grave și răniri.

Cercetările au arătat că chiar și câteva zile de întrerupere a somnului pot provoca :

  • Creștere în greutate
  • Aportul caloric crescut și pofta de mâncare
  • Inflamație crescută (și markeri inflamatori)
  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Niveluri crescute de cortizol (un hormon de stres)
  • Creșterea nivelului de zahăr din sânge și insulină

Insuficiența de somn pe termen lung poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet, boli cardiovasculare și chiar mortalitate timpurie .

Timpul de trezire și ce înseamnă
Medicina occidentală (denumită și medicina tradițională) folosește termenul „ritmuri circadiene” pentru a descrie aceste procese și schimbările care se petrec intern ca răspuns la mediul nostru. Deși nu este clar 100% despre toate detaliile și motivele care stau la baza faptului că ritmurile noastre au efectele pe care le fac, începem încet să explorăm relația dintre perturbările acestor ritmuri și dezvoltarea bolii.

Iată o listă a timpilor de trezire și a organelor cu care sunt asociați – TCM consideră că multe dintre aceste blocaje trebuie privite fizic și emoțional.

10 pm – 11 pm: hormoni și metabolism
A avea probleme de adormire în primul rând este un semn clar de stres necontrolat. Încercați să găsiți adevăratele cauze principale ale stresului dvs. (care poate duce la oboseală suprarenală printre altele) ca o primă măsură.

În plus, potrivit TCM, incapacitatea de a dormi în acest moment ar putea fi rezultatul altor dezechilibre endocrine, inclusiv a tiroidei sau o problemă a metabolismului. Aflați mai multe despre metabolismul personal aici.

11:00 – 1 am: vezica biliară
Ai avut greu să iei decizii în ultima perioadă? Poate că te simți puțin jos în departamentul de stimă de sine?

Fizic, vezica biliară depozitează și excretă bilia, dar emoțional, potrivit TCM, este responsabil de respectul de sine și de luarea deciziilor. Dacă nu dormiți până în acest moment, epuizați depozitele de energie ale vezicii biliare, ceea ce în timp poate duce la o stimă de sine slabă, judecată slabă sau dificultăți în a digera grăsimile.

1 am 3:00: Ficat
Ai fost iritabil, frustrat sau supărat mai mult decât de obicei?

Dacă da, ficatul tău ar putea avea nevoie de o reechilibrare. Dacă nu dormiți în acest moment, puteți deveni rapid deficienți, mai ales dacă sunteți femei, din cauza importanței sângelui pentru menstruație (chiar și pentru cei care suferă de menopauză).

Ficatul este, de asemenea, conectat emoțional la furie. S-ar putea să descoperiți că dacă v-ați trezit deseori între 1-3 dimineața, este posibil să fi reprimat furia sau resentimente de lungă durată. Printre simptomele dezechilibrelor hepatice se numără menstruația neregulată, anemia, oboseala cronică și durerile de cap. Îți poți susține ficatul în mod natural cu plante medicinale și prin efectuarea unor modificări simple ale stilului de viață.

3-5 dimineața: plămâni
S-a întâmplat ceva deosebit de întristare sau de tragic?

Plămânul este responsabil pentru deplasarea qi-ului (energia) prin meridiane și către întregul corp, precum și asigurarea protecției imune. De asemenea, este asociat emoțional cu durerea. S-ar putea să descoperi că se trezește în aceste perioade, dacă te lupți cu durere sau întristare. Dezechilibrele pot apărea, de asemenea, ca respirație șuierătoare, tuse, astm sau îmbolnăvire ușor.

Toxinele eliberate și descompuse mai devreme noaptea sunt eliminate din sistem.

Intestinul gros este activ în această perioadă. Mâncarea unei diete sărace sau prea târziu poate duce la probleme care te vor trezi în acest moment.

5:00 – 7:00: Intestin mare
Ați ținut ceva cu care aveți un moment deosebit de greu să vă lăsați?

Acesta este cel mai bun moment pentru a avea o mișcare intestinală. Intestinul gros se referă la „a da drumul” fizic și emoțional. Printre simptomele defecțiunii se numără constipație, scaune uscate, erupții cutanate și senzație de „blocare” emoțională.

Cum să dormi mai bine, firesc
A face prioritatea somnului prin stabilirea unei ore de culcare consistente este primul pas în îmbunătățirea calității somnului. În plus, exercițiile fizice în mod regulat, evitarea băuturilor cofeinizate după 14:00 și închiderea dispozitivelor aproape de pat pot fi factori de stil de viață care vă ajută să dormiți mai bine.

Aveți o ceașcă frumoasă de ceai de somn cu calm…