Revista Sănătate

Peste 70% dintre copiii diagnosticați cu ADHD pot avea o tulburare de somn tratabilă…

Mama a patru ani și creatoare a blogului dvs. Modern Family Family, Becky Mansfield a împărtășit recent experiența ei cu comportamentul tulburător al copilului său. Fiul ei a început brusc să se lupte cu insomnia, ceea ce ea și soțul ei au crezut inițial că este legată de un caz rău de boală a piciorului și a gurii.

Dar când a continuat să se trezească în noile ore ale dimineții, prăbușit seara, Mansfield bănuia că ceva mai grav nu era în regulă. În următorii câțiva ani, a încercat toate soluțiile pe care le-a putut pentru a ajuta insomnia fiului său și a oboseala lor. El a devenit un „cap fierbinte”. Comportamentul său era imprevizibil în cel mai bun caz și era temperat în cel mai rău caz.

Prietenii bine intenționați l-au întrebat pe Mansfield dacă poate fiul ei a avut un caz de ADHD nediagnosticat. Deși era terapeut pentru dezvoltarea copilului, Mansfield a apelat la un alt terapeut pentru a ajuta la finalul luptei fiului ei.

După multe interviuri și teste, aceștia au efectuat un studiu de somn, care a dezvăluit că fiul ei avea apneea centrală a somnului (CSA).
„Ceea ce ne-a spus medicul în continuare a explicat obraznicia, starea de spirit, temperamentul în 11 cuvinte mici: se trezește de 8 ori pe oră, toată noaptea”, scrie Mansfield.

Mansfield a trecut ulterior printr-o călătorie similară cu un alt fiu, ale cărui simptome ADHD au devenit în cele din urmă diagnosticate în mod corespunzător ca urmare a somnului perturbat. De fapt, a fost un dentist de familie care a descoperit că copilul își șlefuiește dinții atât de des, ei au fost foarte purtați.

Experiențele acestei mame au determinat-o să se apuce de cercetările dintre problemele de comportament și tulburările de somn și copii.

Privarea de somn la copii și ADHD prezintă aceleași simptome. ACELAȘI SIMPOMATE EXACT. ⇒ S-au făcut studii (mulțumesc, NIH) unde au luat copii cu ADHD medicamentat, au remediat somnul respirație dezordonată, iar în 6 luni, 70% dintre copii au văzut o rezoluție în simptome și nu mai erau medicate.

Ca și în „ADHD” a fost vindecat. Pentru că nu a fost ADHD. La 70% dintre copii. Lasă-l să se scufunde. Acest lucru înseamnă că 70% dintre acei copii au fost diagnosticați greșit cu ADHD când au avut de fapt o tulburare de somn care poate fi tratată. ”
Legătura dintre ADHD și tulburările de somn
Cercetarea la care a făcut referire la Mansfield este o publicație din 2017 de către Colegiul European de Neuropsihofarmacologie. În ea, autorii rezumă: „Dacă treceți în revistă dovezile, se pare că tot mai mult ADHD și somnolentele sunt două părți ale aceleiași monede fiziologice și mentale.”  Se crede că până la 75% dintre copii și adulți au probleme cu somnul.

Tulburările de somn, cum ar fi insomnia, sindromul picioarelor neliniștite, apneea obstructivă a somnului, apneea centrală a somnului și sindromul complex de apnee în somn sunt frecvente atât la copiii, cât și la adulții diagnosticați cu ADHD.

Un studiu recent a descoperit că copiii diagnosticați cu ADHD s-au luptat mai mult cu somnolența în timpul zilei decât copiii fără un diagnostic ADHD. Un alt studiu a descoperit că jumătate dintre copiii diagnosticați cu ADHD aveau semne de respirație cu tulburări de somn, comparativ cu 22% la sută dintre copii fără un diagnostic ADHD. Mai multe cercetări indică faptul că sindromul picioarelor neliniștite este semnificativ mai frecvent în rândul copiilor cu diagnosticare ADHD.

Într-o dilemă clasică „pui sau ou”, medicamentele obișnuite prescrise pentru ADHD pot întrerupe obiceiurile normale de somn, în timp ce privarea de somn va prezenta adesea ca simptome agravate de ADHD, inclusiv iritabilitate, comportament impulsiv și dificultăți mari de concentrare.

Sfaturi pentru părinți
Părinții care sunt preocupați de comportamentul tulburat al copilului lor pot căuta semnele privării de somn și vorbesc medicii de familie despre testarea unei tulburări de somn sau tulburări de comportament.

Semnele tulburărilor de somn la copii includ:

  • Sforăitul
  • Respirația se întrerupe în timpul somnului
  • Dificultate pentru a adormi
  • Probleme cu somnul peste noapte
  • Dificultate de a rămâne treaz în timpul zilei
  • Scădere neexplicată a performanței în timpul zilei
  • Evenimente neobișnuite în timpul somnului, cum ar fi somnambulism sau coșmaruri
    Dr. Vatsal Thakkar, profesor asistent clinic de psihiatrie la NYU Langone Medical Center, recomandă părinților să păstreze limitele stricte pentru timpul de ecran, pentru a ajuta la promovarea somnului sănătos pentru copiii lor (și pentru ei înșiși). Dr. Thakkar bănuiește că creșterea utilizării tehnologiei coincidând cu creșterea diagnosticului de ADHD nu este o coincidență.