Revista Sănătate

Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan: „Varful pandemiei ar putea insemna

Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii a vorbit intr-un interviu la Realitatea PLUS despre ce masuri se vor lua in perioada urmatoare, in plina pandemie de coronavirus.

Interactiunea sociala dupa data de 15 mai. Redeschiderea scolilor

Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan: „Masurile de acum trebuie mentinute si dupa 15 mai, pentru a nu genera un nou val de infectari cu coronavirus. Oamenii vor putea circula liber, insa trebuie evitate aglomerarile in spatii inchise.

Va fi necesara purtarea generalizata a mastii de protectie la nivel facial in mijloacele de transport si in spatiile inchise. In aceasta etapa inca suntem preocupati de mentinerea sanatatii in randul populatiei. Inca nu avem o decizie in ceea ce priveste redeschiderea scolilor. Suntem in contact direct cu Ministerul Educatiei, pentru a lua o decizie.”

Redeschiderea tarii in etape.

Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan: “In ceea ce priveste zonele aglomerate, acestea raman inchise: malluri, arene sportive. Cabinetele stomatologice nu vor functiona decat in regim de urgenta. Probabil ca vom lua masura extinderii mai multor cabinete stomatologice care sa lucreze in regim de urgenta. Redeschiderea totala a acestor se mai amana.”

Producerea de medicamente COVID-19 in tara noastra

“In acest moment, nu se fabrica medicamente antivirale in Romania. Ceea ce nu reusim sa fabricam, vom importa in continuare in cantitati suficiente. Nu avem inca vaccinul, el va fi gata cam intr-un an, un an si jumatate. Vaccinul trebuie testat clinic, pentru a putea fi perfect tolerat. Orice vaccin necesita un timp cuprins intre 6 si 18 luni. Este foarte probabil sa ne confruntam cu un varf al pacientilor cam in doua saptamani. Speram ca acest varf sa insemne o cifra in jur de 15.000 de cazuri. In prezent avem 250 de pacienti la ATI, iar o tremie sunt ventilati mecanic. Pana acum am separat o strategie cu spitale COVID-19 si spitale neCOVID-19. ”, a mai spus Horatiu Moldovan, potrivit Realitatea.net

Loading...