Revista Sănătate

Medicul Dana Safta: Cum se transmite COVID-19 si care sunt primele simptome

Medicul Dana Safta a explicat, in cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3, cum se transmite infectia cu coronavirus si cum ar trebui sa ne protejam.

„Calea de intrare in organism a COVID-19 este calea orala, calea nazala. In primul rand, trebuie sa stim cum prevenim intrarea lui in corpul nostru. Lasand deoparte ceea ce stim sigur, ca se transmite pe cale orala si nazala, e important sa pastram distantarea fizica de alte persoane. Pacientul trebuie sa stie ca isi trateaza aceste orificii in mod normal, controlat, responsabil. Atingem, nu ne bagam degetul in nas, in gura. Trebuie sa urmarim copiii”, a spus medicul Dana Safta.

Primele simptome care apar la pacientii cu coronavirus

„Primele simptome pe care le acuza pacientii cu coronavirus pot sa porneasca de la nas, senzatia de nas infundat, obstructia nazala. E primavara spre vara, cu foarte multi alergeni atmosferici si serozitatea ce apare spontan din nas e un simptom pe care il avem aproape permanent.

Poate sa apara o senzatie de uscaciune in gat, o durere permanenta, o usturime, insotita de stare febrila care nu se amelioreaza.

Starea de tuse iritativa, senzatia de usturime, unii o percep ca pe o apasare in torace provocata poate de inflamatia peretului mucoasei traheale. Asta atrage dupa sine ingrijorari”.

Toaleta pentru nas si pentru gura

„Nasul se toaleteaza nu cu degetul, ci suflandu-l atunci cand are secretii. Cand ele nu se elimina, punem niste picaturi care se gasesc la orice farmacie, cu o solutie salina, o apa de mare, care poate sa fie cu acid hialuronic. Nu incercam sa suflam puternic si nici sa introducem betisoare sau servetelul rasucit pentru ca nasul e o mucoasa foarte vascularizata. Daca o atingi intr-un anumit loc apare sangerarea nazala. Apare senzatia de uscaciune in nas din cauza medicatiei, sunt persoane hipertensive, sunt persoane cardiace si toata aceasta medicatie poate sa provoace o stare de uscaciune.

Putem folosi vitamina A pentru a avea starea de confort in faringe, sa folosim apa de gura, sa schimbam mai frecvent pasta de dinti”.