Revista Sănătate

Secretele vindecării pacienților infectați cu COVID-19 la Institutul ”Matei Balș”. Un cunoscut medic român le-a dezvăluit

Un cunoscut medic român a dezvăluit: Cum s-au vindecat, de fapt, cei mai mulți pacienți cu COVID-19 internați la Matei Balș

Adrian Marinescu spune că din mâna specialiştilor din institut pornesc recomandările de tratament pentru toată ţara. Schimbarea făcută de medicul Virgil Musta de la Timişoara, aceea în care introduce anticoagulantele în tratamentul pacienţilor cu COVID, este folosită la „Matei Balş” chiar de la începutul epidemiei. Medicii de aici le-au înţeles primii potenţialul vindecător.

„Este important de spus că la Matei Balş media acestor decese este cu mult sub nivelul european, cu mult faţă de ceea ce se întâmplă în România în rest. Noi avem un procent de 2,7, 2,8% în condiţiile în care la vin toate cazurile severe din ţară, uneori sunt cazuri terminale”, a declarat medicul Adrian Marinescu, potrivit Mediafax.

Experienţa medicilor de la Institutul „Matei Balș” a făcut ca 60% dintre cei 500 de pacienţi infectaţi cu Covid 19 și trataţi la institut de la începutul pandemiei să fie acum vindecaţi, fără să fi suferit alte complicaţii.

Specialistul spune că unul dintre secretele vindecării pacienţilor aflaţi în stare gravă experiența echipei.

„La noi de 15 ani vorbim de aceeaşi terapie intensivă în boli infecţioase, este un concept nou, care a fost introdus pentru prima data la , este primul spital de boli infecţioase care a introdus terapia intensivă şi de 15 ani încoace, nu numai legat de coronavirus, am avut foarte multe cazuri severe în permanenţă, astfel încât astfel de situaţii noi le-am trait în fiecare zi. Să ştiţi că aceste pregătiri noi le-am făcut şi de la o experienţă veche, pentru că am trecut prin multe alte situaţii, epidemii de gripă, de West Nile, tot felul de situaţii grele de-a lungul timpului, ca să nu mai vorbim de infecţia HIV-SIDA, care a pus o grămadă de probleme la începutul anilor 90, toate lucrurile astea ne-au călit şi ne-au făcut să avem o experienţă în astfel de situaţii.

E o corabie care pluteşte de foarte mulţi ani şi corabia are nevoie de un căpitan, ca să păstreze direcţia. Când acest căpitan e acelaşi pe toată perioada asta, lucrurile merg bine. Deci un căpitan bun în primul rând aş spune, şi mă refer la dl prof. Streinu Cercel, dacă ai lucrul ăsta şi echipa formată face ceea ce trebuie reţeta succesului e pe masă”, mai spune medicul.