Revista Sănătate

11 simptome ale tuberculozei despre care ar trebui sa stie toata lumea

Tuberculoza rămâne una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Această boală bacteriană, cauzată de Mycobacterium tuberculosis, poate afecta plămânii și alte părți ale corpului, punând în pericol sănătatea și viața celor afectați. Cunoașterea simptomelor este crucială pentru detectarea și tratamentul precoce al tuberculozei. Iată 11 simptome importante pe care ar trebui să le cunoască toată lumea:

Tuse persistentă: Una dintre cele mai comune manifestări ale tuberculozei este o tuse persistentă care durează mai mult de trei săptămâni. Aceasta poate fi uscată sau poate produce spută, uneori conținând sânge.

Febra și transpirațiile nocturne: Persoanele cu tuberculoză pot experimenta febră ușoară până la moderată care apare în mod regulat, adesea însoțită de transpirații abundente în timpul nopții.

Scădere în greutate: Pierderea în greutate inexplicabilă și rapidă este un alt simptom comun al tuberculozei. Aceasta poate fi însoțită de lipsa poftei de mâncare și oboseală persistentă.

Oboseală și slăbiciune: Persoanele afectate de tuberculoză pot resimți o oboseală extremă și o senzație generală de slăbiciune, chiar și după repaus adecvat.

Durere în piept: Tuberculoza pulmonară poate provoca dureri în piept, care pot fi exacerbate de tuse sau respirație profundă.

Respirație dificilă: În cazurile severe, tuberculoza poate duce la dificultăți în respirație și senzația de sufocare.

Tuse sângeroasă: Sângele în sputa produsă în timpul tusei este un simptom alarmant al tuberculozei și necesită evaluare medicală urgentă.

Umflarea ganglionilor limfatici: Tuberculoza poate determina umflarea ganglionilor limfatici în zona gâtului, sub brat sau în zona inghinală.

Durere articulară: Uneori, tuberculoza poate provoca durere și inflamație în articulații, inclusiv în genunchi, șolduri sau alte articulații mari.

Dificultăți în menținerea echilibrului: Persoanele cu tuberculoză avansată pot experimenta dificultăți în menținerea echilibrului și coordonarea mișcărilor.

Confuzie sau modificări ale stării mentale: Tuberculoza poate afecta și creierul, determinând simptome precum confuzie, pierderea memoriei sau modificări ale comportamentului.

Este important să reținem că simptomele tuberculozei pot varia în funcție de stadiul și localizarea infecției. De asemenea, nu toate persoanele infectate cu bacteria tuberculozei dezvoltă simptome imediat, iar unele pot fi purtătoare sănătoase și să nu prezinte simptome deloc, dar pot răspândi boala altora.

Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome sau aveți preocupări legate de tuberculoză, este crucial să căutați asistență medicală imediată pentru evaluare și tratament adecvat. Detectarea precoce și tratamentul prompt sunt cheia pentru gestionarea și controlul eficient al tuberculozei, ajutând la prevenirea complicațiilor și răspândirii bolii.