Revista Sănătate

6 argumente in favoarea consumului de tarate de ovaz

De cativa ani, taratele de ovaz sunt laudate in toata lumea. Rezervat pe vremuri doar pentru hrana cailor, ovazul a devenit in cativa ani unul dintre alimentele cele mai valoroase pentru sanatate.

Motivul: ovazul este una dintre cerealele care contribuie in mod ideal la reducerea concentratiei de grasimi din sange si ajuta la scaderea in greutate.

Taratele de ovaz si fulgii de ovaz reusesc sa faca acest lucru, diferenta fiind insa la nivelul valorii indicelui glicemic – 40 la fulgi, si doar 15 la tarate.

Taratele de ovaz provin din invelisul extern al semintei de ovaz si sunt foarte bogate in fibre insolubile si in pectine, contribuind la absorbtia unei cantitati insemnate de apa.

Taratele de ovaz contin si vitamine din complexul B, proteine si minerale. Proteina din ovaz este considerata de buna calitate, continand mai multi aminoacizi esentiali.

Tarata de ovaz este o sursa excelenta de fosfor si joaca un rol esential in formarea si mentinerea oaselor sanatoase si a dintilor. In plus, participa, printre altele, la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea normala a ph-ului din sange. Iata cateva dintre beneficiile taratelor de ovaz:

1. Reduce colesterolul

Nivelul de colesterol „rau” este vinovat pentru multe cazuri de atacuri cerebrale si infarcturi datorita faptului ca acesta se depune pe peretii arterelor principale facandu-le mai putin flexibile si ajungand pana la blocarea completa a acestora. Unul dintre beneficiile majore ale consumului de tarate de ovaz este efectul pe care acestea il au in scaderea nivelului de colesterol „rau”.

Conform unor studii efectuate in Marea Britanie, fibrele din taratele de ovaz scad cantitatea de colesterol absorbit in sange din mancarurile consumate, protejand arterele impotriva arterosclerozei.

2. Previn bolile cardiovasculare

Intr-un studiu efectuat pe pacienti cu risc crescut de boli cardiovasculare s-a demonstrat cum consumul zilnic de tarate de ovaz scade incidenta aparitiei acestora. In legatura directa cu capacitatea taratelor de ovaz de a reduce nivelul total de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mica) din sange, adaugarea acestui aliment in dieta scade riscul de infarct.

3. Regleaza nivelul de zahar in sange

Taratele de ovaz ajuta la mentinerea nivelului optim de zahar din sange datorita calitatii acestora de a incetinii digestia carbohidratilor. In modul acesta, taratele de ovaz reduc rata la care zaharul intra in sange si cresc sensibilitatea la insulina.

In urma acestor descoperiri, jurnalul asociatiei de dieteticieni din America a inceput sa listeze taratele de ovaz drept unele dintre alimentele recomandate pentru bolnavii ce sufera de diabet.

4. Mentine sanatatea sistemului digestiv

Datorita fibrelor pe care le contin, orice alimente preparate cu tarate de ovaz au calitatea de a preveni si trata problemele de constipatie cronica ce pot favoriza dezvoltarea unei serii de alte probleme medicale neplacute (hemoroizi, fisuri anale, etc).

Introducerea cerealelor din tarate de ovaz in dieta imbunatateste functionarea sistemului digestiv si regleaza frecventa scaunelor atunci cand este combinata cu un consum adecvat de lichide.

5. Te ajuta sa slabesti

Sunt o excelenta sursa de fibre solubile si insolubile ce au capacitatea de absorbi odata cu apa si grasimile si zaharurile alimentare de la nivelul tubului digestiv.

Fibrele nu sunt digerate de organismul nostru, si sunt eliminate odata cu grasimile si zaharururile in exces dar si o parte din toxinele rezultate in urma digestiei, reusind astfel sa reduca numarul caloriilor ingerate.

Cand mananci tarate de ovaz in timpul mesei, fibrele formeaza un gel, care blocheaza trecerea prin sange a grasimilor si zaharurilor ingerate.

Este motivul pentru care ovazul si-a castigat de-a lungul timpului un loc de frunte in dietele de slabit.