Revista Sănătate

Modurile în care rozmarinul îți poate influența creierul

Foarte multe dintre plantele din grădinile noastre sau pe tarabele piețelor ne sunt utile atât pentru gătit, cât și pentru sănătate, dar și pentru alte scopuri doar ca să avem viața mai ușoară.

Toate gospodinele știu despre cât de bun și de util le este rozmarinul pentru bucatele lor. Datorită lui acestea pot să gătească cele mai bune, dar mai ales, cele mai aromate preparate.

Vestea bună este că beneficiile acestei plante nu se opresc aici. Rozmarinul poate să îți ajute creierul, mai ales dacă deja ai ajuns la o anumită vârstă și memoria îți joacă feste.

Dacă ești la școală sau pur și simplu dacă mai e nevoie să studiezi ceva foarte important, rozmarinul este de mare ajutor pentru că datorită lui vei reuși să îți ridici considerabil nivelul de studiu.

În cazul în car ai un test foarte important, tot poți să apelezi cu încredere la putereaa rozmarinului pentru că în acest fel vei reuși să te concentrezi mai bine.

Este nevoie doar să miroși puțin această plantă și lucrurile se vor întâmpla de la sine. Rezultatul tău va fi mult mai bun decât te poți aștepta, doar datorită acestei plante teoretic banale.

Cercetători din Marea Britanie au făcut un studiu conform căruia s-a stabilit faptul că cei mici își amintesc mult mai ușor informații dacă inhalează puțin ulei făcut din rozmarin.

Ca să ajungă la aceste concluzii a avut loc și un experiment. Au fost implicați 40 de elevi cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani.

Aceștia au fost repartizați în mod absolut aleatoriu în sălide clasă. Singura diferență este că într-una din cele 2 săli a fost pus și rozmarin.

Oamenii de știință s-au așezat în fața copiilor și le-au propus mai multe jocuri bune pentru memorie.

La final, copii care se aflau în camera care mirosea a rozmarin au avu rezultate mult mai bune spre deosebire de cei are au stat în clasa obișnuită, mai ales la testul în care cei mici trebuiau să își amintească niște cuvinte și să le reproducă.

Nimeni nu știe încă de ce anume se întâmplă aceste lucruri și de ce anume rozmarinul are aceste efecte asupra creierului.

Dar doctorul care a avut grijă ca studiul să se desfășoare fără nicio problemă și a condus cu succes toată echipa implicată în experiement spune că aromele afectează activitatea electrică a creierului sau compușii farmacologici activi pot fi absorbiți atunci când oamenii au acces deschis la planta minune.

Știm cu toții că în cazul în care avem memoria de lucru mai slabă decât este cazul atunci și rezultatele pe care le înregistrăm sunt pe măsură, adică mici.

În momentul în care aceste date sunt cunoscute, specialiștii pot să intervină pentru a schimba situația.

Timpul este cel mai bun prieten atunci când vrem să vedem dacă rozmarinul dă sau nu rezultatele așteptate, mai ales în cazul copiilor mici.

De fapt, specialiștii spun că despre efectele rozmarinului asupra creierului și a performanțelor școlare se cunoaștea încă din Antichitate.

De asemenea, despre calitățile rozmarinului de amintește Shakespeare în opera sa Hamlet, când Ophelia îi oferă lui niște ulei de rozmarin ca să nu mai uite.

Rozmarinul crește fluxul sângelui către cap, respectiv către creier. În consecință concentrarea devine mult mai mare.

Ba chiar mai mult, rozmarinul este atât de bun pentru creier și pentru activitatea acestuia încât are capacitatea de a-l întineri cu 11 ani.

Acesta mai îmbunătățește și digestia și este foarte bun pentru persoanele care suferă de astm.

Rozmarinul are mult mai multe beneficii pentru sănătate. Mai mulți specialiști din toată lumea au decis să studieze toate aceste calități.

Planta minune este de foarte mare ajutor și pentru piele. Se consideră chiar ccă rozmarinul poate să fie de ajutor chiar și pentru ameliorarea ridurilor.

De asemenea, ficatul toate să se elibereze de toate toxinele tot datorită rozmarinului.

Această plantă este extrem de bună în cazul în care suferi de inflamații.

După ce au făcut experimentul cu elevii, specialiștii au ajuns la concluzia că rozmarinul în special, dar și multe alte plante ar trebui să fie folosite mult mai des în tratarea unor afecțiuni.

Rozmarinul mai este înrudit și cu menta despre care se cunoaște cât de bună este atât în bucătărie cât și pentru alte activități, anume mirosului său intens.