Revista Sănătate

Durerile de ficat: cauze si remedii

Durerea de ficat poate fi resimtita in partea superioara din dreapta abdomenului.

Durerea de ficat poate semnala o afectiune serioasa asa ca nu trebuie neglijata si trebuie sa te trimita de urgenta la medic.

Un ficat sanatos curata sangele de toxine, lupta cu infectiile din organism si este important si pentru metabolism. Totodata, acesta are capacitatea de regenerare, ceea ce inseamna ca se poate recupera de unul singur atunci cand e afectat. Atunci cand ficatul nu isi poate indeplini functiile, viata individului este pusa in pericol.

Durerea de ficat poate sa apara din mai multe motive si este foarte important sa mergi la medic pentru diagnosticarea problemei astfel incat sa poti sa previi daunele iremediabile.

Simptome durere de ficat

Durerea de ficat poate sa apara acompaniata de unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos:

Febra

Urina inchisa la culoare

Greata si varsaturi

Scadere in greutate

Icter

Umflarea abdomenului si a gleznelor/ incheieturilor

Mancarimi la nivelul pielii

Oboseala cronica

Pierderea apetitului

Ce afectiuni cauzeaza dureri de ficat

Colangita – colangita este o afectiune a cailor biliare, care apare de cele mai multe ori din cauza unei infectii. Colangita creeaza presiune si astfel apar durerile.

Hepatita – hepatita presupune inflamatia la nivelul ficatului. De regula, aceasta apare in urma unei infectii virale, insa poate sa apara si din cauza consumului excesiv de alcool ori din cauza unor tratamente medicamentoase care produc intoxicatie la nivelul ficatului.

Hepatita B, C si D cauzeaza hepatita cronica, care poate evolua in ciroza ori in cancer la ficat.

Hepatita A se transmite prin consumul de alimente sau apa contaminate. Hepatita B se transmite prin fluidele corporale si sange, hepatita C se transmite prin expunerea la sangele unei persoane infectate, hepatita D apare ca o infectie secundara in urma infectiei cu virusul hepatic B, iar hepatita E se transmite prin consumul de apa si mancare contaminate.

Hepatita poate fi acuta sau cronica.

Abces hepatic – abcesul hepatic este o acumulare de puroi depozitat la nivelul ficatului. Acesta este cauzat de infectia cu anumiti germeni, fie ei bacterii, paraziti sau fungi.

Ciroza – ciroza implica aparitia fibrozelor la nivelul ficatului, fiind un proces ireversibil, care evolueaza in timp si al carui unic tratament il reprezinta transplantul de ficat.

Sindromul Budd-Chiari – denumit si boala veno-ocluziva hepatica, acest sindrom presupune obstructia venelor hepatice, care determina blocarea sangelui la nivelul ficatului. Astfel, ficatul se mareste si creste tensiunea arteriala la nivelul venei portale.

Consumul excesiv de alcool – atunci cand o persoana consuma mai mult alcool decat este ficatul capabil sa proceseze, celulele hepatice sunt afectate sau chiar distruse definitiv.

Acestea sunt doar cateva dintre afectiunile hepatice care produc dureri la nivelul ficatului. Medicul tau este cel in masura sa stabileasca diagnosticul, de aceea este important sa apelezi la ajutor de specialitate imediat ce te confrunti cu asemenea dureri.

Remedii durere de ficat

In paralel cu tratamentul oferit de medic, poti face cateva lucruri care sa amelioreze durerile de ficat. Hidratarea este unul dintre acestea.

De asemenea, si adoptarea unei alimentatii sanatoase, pe baza de fructe, legume, cereale integrale si grasimi sanatoase si saraca in alimente procesate bogate in grasimi, poate imbunatati starea ficatului tau.