Revista Sănătate

Grasimea abdominala creste riscul de AVC ischemic

Obezitatea este asociata cu riscul crescut de afectiuni cardiovasculare, insa un nou studiu scoate la iveala o legatura concreta dintre obezitatea abdominala si riscul de accident vascular cerebral ischemic.

Riscul de accident vascular cerebral (AVC) este mai mare in randul pacientilor care sufera de obezitate, in comparatie cu pacientii normoponderali. Concret, barbatii cu circumferinta taliei de peste 101 cm si femeile cu circumferinta taliei de peste 88,9 cm au un risc de accident vascular cerebral de 4 ori mai mare in comparatie cu persoanele cu circumferinta taliei mai mica de atat. Riscul creste si mai mult daca exista si conditii sau afectiuni asociate precum fumatul, sedentarismul sau diabetul.

Depunerea grasimilor in zona abdominala creste riscurile pentru sanatatea pacientului obez.

In general, medicii stabilesc diagnosticul de obezitate in functie de calcularea indicelui de masa corporala, insa e indicat sa se masoare si talia pacientului, astfel incat sa se estimeze cat mai corect riscurile la care e expus pacientul.

Pentru reducerea riscurilor pentru sanatate, se recomanda combaterea obezitatii si reducerea depozitelor de grasime din zona abdominala. Astfel, si riscul de accident vascular este micsorat considerabil.

Grasimea abdominala este de doua feluri: subcutanata (este vorba despre tesuturile adipoase de sub piele, care apar si in alte zone ale corpului, nu numai in zona abdomenului) si viscerala. Grasimea viscerala este cea localizata in jurul organelor interne. Aceasta este cea asociata cu hipertensiunea arteriala, cu nivelul ridicat de glucoza din sange, precum si cu riscul cardiac.

Celulele grasimii viscerale contin trigliceride in exces, care la randul lor furnizeaza acizi grasi ficatului. Acizii grasi se pot acumula si in pancreas, inima si alte organe. Astfel, apar disfunctiile la nivelul organelor, disfunctii care determina dereglari la nivelul insulinei, ale tensiunii arteriale si ale colesterolului.

Indicele de masa corporala vs circumferinta taliei
Indicele de masa corporala se calculeza prin impartirea greutatii (exprimata in kilograme) la inaltime (exprimata in metri) la patrat. Iti poti calcula si tu indicele de masa corporala gratuit pe DOC.RO.

Cu toate ca indicele de masa corporala este adesea folosit pentru depistarea obezitatii, precum si pentru stadializarea acesteia, circumferinta taliei nu trebuie neglijata.

In timp ce indicele de masa corporala estimeaza bine grasimea corporala, circumferinta taliei estimeaza cel mai bine cantitatea de grasime viscerala, precum si riscul de complicatii ale obezitatii.

Cum se pot reduce depozitele de grasime viscerala
Exercitiile cardio sunt cele care reduc cel mai eficient depozitele de grasime de la nivel abdominal. Activitatile precum joggingul si mersul pe bicicleta sunt eficiente in reducerea circumferintei taliei, la fel ca si inotul si mersul in ritm alert.

Un antrenor de fitness te poate ajuta sa scapi de grasimea abdominala intr-un timp cat mai redus.

De asemenea, alimentatia este si ea importanta atunci cand se doreste eliminarea grasimii abdominale. Iata cateva reguli cu privire la dieta:

Se recomanda consumul de fibre solubile – acestea absorb apa si capata astfel o forma gelatinoasa, care este digerata mai lent. Astfel, senzatia de satietate este mentinuta pentru un timp mai indelungat. Surse excelente de fibre solubile sunt: varza de Bruxelles, avocado, fructele de padure si semintele de in.

Se recomanda evitarea grasimilor trans – aceste grasimi se regasesc in margarina, in uleiul de soia, dar si in multe produse de patiserie care contin margarina.

Se recomanda limitarea consumului de alcool – studiile facute in domeniu arata ca alcoolul poate determina acumularea grasimilor la nivel abdominal.

Se recomanda evitarea alimentelor bogate in zaharuri – acestea nu numai ca favorizeaza ingrasarea, insa totodata cresc riscul de afectiuni precum diabetul de tip 2 sau steatoza hepatica.

E contraindicat consumul de carbohidrati rafinati – dietele care limiteaza consumul de carbohidrati la 50 g pe zi favorizeaza reducerea depozitelor de grasime de la nivelul abdomenului.