Revista Sănătate

Băutura medicament, vinul roșu!

Vinul confom umui studiu de (peste 2.700 ani), reprezintă cea mai mare cantitatea de vin produsă aici (România este al 6-lea cel mai mare producator in Uniunea Europeana).

Dintre toate tipurile de vin, cel roșu s-a dovedit a fi cel mai benefic pentru sanatatea consumatorilor.
Majoritatea vinurilor roșii sunt facute dintr-o singură specie de struguri, numită Vitis vinifera. Culoarea specifică băuturii este dată de cojile de struguri, care conțin un pigment numit antocianina.
Băutura conține numeroase substanțe benefice organismului, precum, potasiul, fluorul și fosforul ce se regasite în cantități limitate, la fel ca majoritatea vitaminelor B.

O substanță numită resveratrol este un „ingredient cheie” care dau gust și aromă vinului roșu.

Efectele benefice ale resveratrolului se numară:

– protejarea vaselor de sânge
– reducerea colesterolului rău
– prevenirea formării cheagurilor de sânge
– reducerea inflamațiilor

Un studiu realizat la Universitatea din Colorado, sugerează faptul că alcoolul deteriorează celule și sporește șansa de apariție a cancerului, resveratrolul omorând aceste celule afectate.
Pentru a preveni dezvoltarea cancerului în organism, evitarea excesului de alcool este un element cheie!

Cele mai scumpe vinuri roșii din lume

Cheval Blanc 1947 St-Emilion – Jumatate Merlot, jumatate Cabernet Franc, acesta este considerat cel mai bun vin al producatorilor francezi Cheval Blanc.
Prețul unei sticle depășește 135.000 de dolari.

Penfolds Grange Hermitage 1951 – este cel mai scump vin australian, o sticlă fiind vanduta cu mai mult de 38.000 de dolari.

Chateau Lafite 1787 – este un vin vechi, de sute de ani și face parte din colecția personală a președintelui american Thomas Jeferson. Prețul său sare de 156.000 de dolari.

Screaming Eagle Cabernet 1992 – este cel mai scump vin din lume este și surprinzător de tânăr. Acest Cabernet provine din Nappa Valley, cea mai renumită zonă viticolă a Californiei. Prețul unei sticle este de 500.000 de dolari, însa ține cont și de faptul că aceasta are 6 litri.