Revista Sănătate

Contracepția după 35 de ani

Femeilor trecute de 35 de ani, în special dacă sunt fumătoare, nu le sunt recomandate anticoncepţionalele pe bază de estrogen.
Specialiştii atrag atenţia că ele pot alege alte metode contraceptive, precum anticoncepţionalele cu progesteron, administrate pe cale orală sau injectabilă.

Odată cu îniantarea în vârstă crește riscul apariţiei tulburărilor hormonale, iar pilulele au în compoziţie estrogen (hormonul sexual feminin), care luat în exces poate duce la apariţia de cheaguri de sânge sau de chisturi.

Alte riscuri care apar la femei sunt afecţiuni cardiace, hepatice sau dacă sunt fumătoare. Conform specialiștiilor, femeile care au depăşit 35 de ani sunt îngrijorate că paleta metodelor contraceptive se restrânge alarmant.
Dr.Ion Niculescu, medic obstetrician- ginecolog, sublniază faptul că anticoncepţionalele orale cu progesteron „Metodele contraceptive au evoluat şi sunt anticoncepţionale de ultimă generaţie care pot fi folosite de femei până la menopauză”.

O altă metodă recomandată după 35 de ani este implantul subdermic, în compoziţia căruia se regăseşte, de asemenea, progesteron.
Implantul este aplicat pe braţ, pe partea interioară, dar procedura este efectuată obligatoriu de un medic. Este indicat ca implantul să fie extras după cei 3 ani recomandaţi.

Potrivit medicului, injecţiile sunt administrate intramuscular, o dată la 3 luni şi nu trebuie folosite alte metode contraceptive. Pot fi utilizate şi de femeile care alăptează.
Altă metodă este diafragma, cu precizarea că trebuie folosită în asociere cu un gel spermicid. Având forma unei cupole, diafragma este o membrană de cauciuc şi acţionează precum o barieră, împiedicând pătrunderea spermatozoizilor în uter. Această metodă implică disconfort întrucât trebuie introdusă înaintea fiecărui contact sexual, cu aproximativ 6h înainte şi lăsată cel puţin 6h după.

Niciuna din metodele contraceptive prezentate nu exclude folosirea prezervativului, care vă păzeşte de bolile cu transmitere sexuală.