Revista Sănătate

Cartofii prăjiți, o adevărată bombă calorică!!

Cartofii prăjiţi se află în topul alimentelor, de evitat pentru un regim de slăbit, dar continuă să fie o atracţie puternică, mai ales în momentele de slăbiciune, când excesele alimentare au rol de consolare sau de eliminare a stresului.

Vă aduc la cunoștiință câteva informații de bază
– cartofii prăjiți sunt originari din Belgia, aceștia si-au făcut loc pe piața europeană la sfârșitul sec. xvi-lea .
În prezent, în Belgia se consumă cea mai mare cantitate de cartofi prăjiţi pe cap de locuitor dintre toate ţările europene, iar Olanda este pe locul 2.
Cartofii prăjiţi datează de acum peste 300 de ani, când ţăranii au început să prăjească cartofi sculptaţi în formă de peşte pe timpul iernii, când râurile erau îngheţate şi pescuitul imposibil.
Cartofii prăjiţi în uleiuri vegetale parţial hidrogenate, absorb grăsimile trans ce dereglează echilibrul colesterolului din corp. Grăsimile trans cresc nivelul LDL, colesterolul „rău” şi îl scad pe cel al HDL, colesterolul „bun”.
Dacă uleiul nu este schimbat la timp, cartofii prăjiţi pot conţine şi compuşi cancerigeni!

Un studiu realizat la Universitatea din Maastricht dă motive de îngrijorare. Realizat în Olanda pe 120.000 subiecţi cu vârsta între 55 şi 70 ani, studiul arată o legătură între acrilamida conţinută de cartofii prăjiţi şi cancerul la rinichi.
Acrilamida este o substanţă puternic oxidantă, mutagenă şi neurotoxică.

Specialiștii de la Harvard se declară sceptici, însă rezultatele studiului din Olanda par mai relevante, în condiţiile în care cartofii prăjiţi sunt consumaţi în exces în această ţară.

Pentru a arde complet caloriile, vă recomand cât mai multă mișcare, precum mersul pe bicicletă, o partidă de tenis, și nelipsitul aerobic în ritm alert.