Revista Sănătate

Inamicul nr.1 al copiilor, deficitul de atenție (ADHD), iată câteva indicații de care să tineți cont!

În România, peste 8.000 de copii sunt diagnosticaţi, cu o tulburare mintală care îi condamnă la discriminare.
ADHD sau Sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie – se manifestă prin agitaţie extremă sau lipsă de atenţie accentuată. Acestea sunt o parte dintre simptomele care pot afecta viaţa copiilor cu ADHD, dacă nu sunt tratate prin terapie comportamentală, dar şi multă răbdare şi înţelegere. Principalii vinovați al acestei afecțiuni sunt și profesorii, care sau dovedit a fi nepăsători, ignorând total acest tip de comportamental copiilor.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în prezent în România, sunt 8500 de cazuri de ADHD, diagnosticate la pacienţi cu vârste între 0 şi 19 ani. Terapia comportamentală, pentru tratarea ADHD se recurge inclusiv la tratamente psihiatrice medicamentoase, de la vârste foarte fragede 7.581 de persoane, atât copii, cât şi tineri cu vârsta până în 26 de ani, beneficiază de tratament cu pastile pentru ADHD.

Iată câteva opinii de la specialiștii noștri

„Cu ADHD ne naştem. Copiii care ajung să fie diagnosticaţi cu ADHD au un deficit de substanţe în creierul lor, care deficit generază simptomele. O dată avem comportamentul hiperkinetic, sunt acei copii mai neastâmpăraţi. O a doua mare clasă de simptome vizează deficitul de atenţie. Sunt copilaşi care în ciuda unei inteligenţe cognitive, de multe ori de nivel superior, ajung să aibă dificultăţi de învăţare, pentru că ceea ce nu pot ei să realizeze este concentrarea şi stabilizarea atenţiei. Şi avem a treia mare clasă de simptome care vizează gradul foarte mare de impulsivitate”, a precizat psihologul Diana Stănculeanu.

„Părinţii sunt din ce în ce mai puţin prezenţi în viaţa copiilor. Lucrează foarte mult. Şi atunci, neavând latura aceasta afectivă, stau foarte mult în faţa televizorului, consumă foarte multe produse cu zahăr sau cu coloranţi sintetici, care şi acestea amplifică comportamentele hiperactive.Sunt mai fragili din punct de vedere emoţional decât ceilalţi”, a adăugat psihologul Sanda Gligu.