Revista Sănătate

Mielomul multiplu, o formă rară de cancer incurabil – cum se manifestă și pe cine afectează!

Mielomul multiplu este o forma rară, dar incurabilă de cancer al sângelui, cu care sunt diagnosticați anual zeci de mii de europeni.
Prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni, explică diagnosticarea corectă prin simptomele acesteia.
Chiar daca este o boala incurabilă, există un tratament pe care îl pot urma pacienții diagnosticați cu mielomul multiplu, precizează acesta.

Ce este mielomul multiplu?

Mielomul multiplu este o forma incurabilă, rară și foarte agresivă de cancer al sângelui, care afectează măduva osoasă. Acesta reprezintă aproximativ un procent dintre toate tipurile de cancer 1-3 si este a doua boală ca frecventa în ceea ce privește cancerul de sânge.

Ce simptome are? Cum se manifesta?

Cel mai frecvent, mielomul multiplu se manifestă prin dureri puternice de spate, la care se adauga alte simptome, precum: fracturile și infecțiile repetate, anemia, astenia, insuficiența renală, tasarea vertebrelor.

În cazul multor pacienți, simptomele rămân latente o lungă perioadă de timp și se manifestă doar în momentul în care boala se află deja într-un stadiu avansat.

Prin ce teste poate fi descoperit? Este greu de diagnosticat?

Diagnosticarea acestei afecțiuni se face plecând de la o serie de analize uzuale, așa cum sunt cele ale sângelui, hemoleucograma completâ, electroforeza de proteine serice, calcemia sau analizele de rinichi.

Cât contează vârsta?

Chiar daca este considerată o afecțiune specifică persoanelor în vârstă, aproximativ 37% dintre cei diagnosticați au mai puțin de 65 de ani.

Câte cazuri sunt inregistrate in Romania?

În fiecare an, sunt diagnosticati cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienți în întreaga Europa și sunt raportate 24.000 de decese.
Institutului Clinic Fundeni, a declarat faptul că în secțiile de hematologie, sunt identificate aproximativ 200 de cazuri noi pe an.