Revista Sănătate

5 sfaturi pentru cei care au palpitaţii

Simţi câteodată că inima îţi bate cu aşa putere că mai, mai să-ţi sară din piept? Sau, dimpotrivă, ai senzaţia că bătăile inimii sunt rare, neregulate, ai dificultăţi de respiraţie sau chiar senzaţie de leşin şi greaţă? Toate aceste trăiri sunt date de palpitaţii. Nu te speria, nu vei păţi nimic în acel moment. Cel mai bun sfat este să încerci să te relaxezi.

Cauzele sunt multiple. Poate fi în primul rând o afecţiune a inimii, doar de acolo pornesc bătăile neregulate. Dar nu neapărat. Stresul e pe lista vinovaţilor. Apoi alimentaţia defectuoasă, cu prea multe grăsimi, care creşte colesterolul.

Surmenajul şi abuzul de stimulente de genul cofeinei pot da de asemenea palpitaţii. Apoi, trebuie să ştii că şi temperatura are un cuvânt de spus. Fluctuaţiile bruşte de la cald la frig, presiunea atmosferică prea scăzută şi umiditatea mare a aerului cauzează tulburări de ritm la unele persoane.

Ce-i de făcut?

– În primul rând să încerci să descoperi cauza. Dacă ai frecvent palpitaţii, ţine un jurnal în care să notezi când au apărut şi ce ai făcut înainte (dacă ai depus efort, dacă ai băut ceva anume etc.), cât au durat şi cum s-au manifestat.

– E bine să eviţi: cafeaua, energizantele, tutunul şi alcoolul, precum şi unele medicamente (trebuie să citeşti prospectul sau să vorbeşti cu medicul tău care sunt acestea). Tentaţia de a bea cafea e mare mai ales în zilele agitate, când ai mult de muncă şi eşti obosit.

Însă chiar această combinaţie de cafea cu oboseală creşte riscul de palpitaţii. Trebuie să te odihneşti atât cât ai nevoie.

– Gestionează stresul. El creşte nivelul de adrenalină din corp, care, la rândul ei, creşte numărul bătăilor inimii. Dacă simţi că inima o ia la goană, respiră adânc şi ia un loc, concentrându-te pe respiraţie.

Bea o gură de apă! Se presupune că înghiţitura face ca esofagul să preseze puţin inima şi să o mai calmeze. Şi mai eficient este să bei un ceai din plante medicinale cu efect relaxant, cum este cel de tei, de valeriană sau de roiniţă.

Ceaiul de păducel este cel mai bun tratament naturist pentru tulburări cardiace, palpitaţii, hipertensiune sau insuficienţă cardiacă, aşa că nu trebuie să-ţi lipsească din casă.

– Atenţie la colesterol! Acesta se depune pe artere şi le îngustează, astfel că sângele nu mai alimentează corespunzător muşchiul inimii, care va bate anormal. Dacă ai colesterolul mărit, schimbă-ţi rapid stilul de viaţă.

– Sportul este recomandat cu măsură. În sensul că cei care îl practică nu e bine să exagereze, să tragă de ei până nu mai pot, iar persoanele sedentare trebuie să se apuce se mişcare moderată, cel puţin 30 de minute zilnic.