Revista Sănătate

Viaţa cu stent: ce reguli trebuie să respecte pacientul?

Este esenţial să reţineţi că implantarea unui stent reprezintă o soluţie terapeutică eficientă intervenţională numai în condiţiile în care vă trataţi în paralel factorii de risc coronarian (reducerea greutăţii, oprirea fumatului, scăderea colesterolului şi al glicemiei, controlul tensiunii arteriale).

În caz contrar există un risc important de restenozare a arterei dilatate cu stent sau apariţia unei noi leziuni aterosclerotice. De asemenea, este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos antiagregant plachetar indicat de medic.

„Un pacient cardiovascular explorat, investigat corect şi complet poate beneficia de diverse soluţii terapeutice. Una dintre ele este implanatrea unor stenturi pe diverse teritorii vasculare cu leziuni obstructive severe. Dacă există doar leziuni nesemnificative vasculare, acestea pot fi controlate printr-o medicaţie adecvată şi dispensarizare periodică.

Vorbim de leziune nesemnificativă atunci când gradul de ocluzionare a vasului de sânge este sub 75% din calibru. Pacientul nu trebuie să se sperie atunci când află că are un vas ocluzionat peste 50% deoarece există soluţii terapeutice diverse: medicamentoase, intervenţionale sau chirurgicale.

Evaluările unor astfel de pacienţi se repetă la o lună, trei luni, şase luni, un an sau ori de câte ori este necesar în raport cu evoluţia clinică. Firesc, între aceste perioade dintre evaluări, pacienţii vor urma un tratament medicamentos şi un regim igieno-dietetic conform prescripţiilor medicului specialist.

Acest tip de atitudine terapeutică medicamentoasă se aplică şi în cazul prezenţei leziunilor multiple vasculare care nu pot fi abordate intervenţional sau chirurgical din motive anatomice ale arterelor.

Atunci când leziunile coronariene sau din alt teritoriu-vascular (carotidian, membre inferioare, artere renale) sunt semnificative cu un grad de ocluzionare de peste 75% ele trebuiesc abordate intervenţional, pacienţii putând beneficia de implantarea unor dispozitive numite stenturi (metalice sau acoperite cu substanţe antitrombogene) care menţin permeabilitatea vasului afectat.

Pacienţii diabetici, cei cu leziuni vasculare lungi sau situate la bifurcarea vaselor beneficiază optim de stenturi acoperite.

După stentare tratamentul cu antiagregante e obligatoriu

Tratamentul antiagregant trebuie urmat obligatoriu după stentare un interval de timp lung – 9-12 luni – sau chiar toată viaţa. După implantarea unui stent sau a mai multor astfel de dispozitive, obligatoriu medicaţia standard se asociază cu terapia antiagregantă plachetară sau chiar a unui tratament anticoagulant oral.

Antiagregantele plachetare sunt indicate pentru a preveni ocluzionarea stenturilor implantate. După stentare se recomandă pe termen lung dubla asociere a unor antiagregante plachetare cu evaluarea în prealabil a riscului hemoragic.

De exemplu, pacientul va necesita zilnic minimum un an sau chiar mai mult Aspirină şi Plavix, eventual noi antiagregante conform ghidurilor. Această recomendare a specialistului trebuie neapărat respectată pentru a reduce la minim riscul de trombozare şi compromitere a procedurii.

Atunci când pacientul are un ulcer sau o altă problemă cu risc de sângerare se poate face tratament cu antiagregante plachetare care sunt mai bine tolerate într-o schemă adaptată particularităţilor pacientului.

O viaţă normal cu condiţia de a respecta riguros tratamentul

Implantarea unui stent sau a mai multor stenturi oferă pacientului posibilitatea unei vieţi normale. Dar, asta cu cu condiţia ca acesta să urmeze riguros tratamentul medicamentos prescris şi un mod de viaţă corespunzător afecţiunii cardiovasculare pentru care a suferit intervenţia.

La fel de importante sunt controalele şi evaluările pe care pacientul trebuie să le realizeze periodic. Este vorba de controale cardiologice asociate cu repetarea unor explorări după caz (test de efort, controlul parametrilor-biologici, angiografie CT, coronarografie).

Aceste controale şi evaluări se fac ritmic la o lună, trei luni, şase luni şi un an conform recomandărilor medicului curant.

Când trebuie să se prezinte pacientul de urgenţă la spital

Există şi situaţii când apare brusc o complicaţie cu agravarea stării pacientului. Acesta resimte o durere care seamănă cu durerea pentru care a ajuns iniţial la spital înainte de a i se implanta stentul.

Evident este o urgenţă şi trebuie repetată explorarea angiografie CT sau coronarografia pentru a vedea dacă stentul unic sau multiple sunt permeabile. Există posibilitatea ca pacientul să nu fi urmat corect tratamentul antiagregant datorită lipsei de complianţă a acestuia.

Suspiciunea de tromboză intrastent necesită-adresarea de urgenţă la medic în vederea unei noi evaluări. Rezistenţa la tratamentul antiagregant poate constitui o cauză a ocluzionării, fapt care impune introducerea unor noi terapii regăsite în ghiduri.

Deci, cauzele reapariţiei simptomelor pot fi multiple dar important este ca pacientul să se prezinte de urgenţă la medic pentru o nouă evaluare şi stabilire a unei conduite terapeutice adecvate“.

Reguli importante pentru că stentul să rămână cât mai mult timp permeabil

* Este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos indicat de medic. Atenţie: orice întrerupere a terapiei antiagregante în mod voluntar fără consultarea cardiologului poate duce la apariţia trombozei intrastent cu risc foarte mare de infarct miocardic sau alte evenimente cardiovasculare.

* Se recomandă practicarea sistematică a exerciţiilor fizice adaptate de la caz la caz timp de ½ oră pe zi.

* Opriţi fumatul.

* Evitarea excesului ponderal, eventual corectarea la nevoie.

* Controlul tensiunii arteriale, al glicemiei şi al colesterolului.

* Consumul moderat de alcool şi adoptarea unei diete sănătoase bazate pe legume, fructe proaspete, peşte, reducerea consumului de dulciuri concentrate şi fără grăsimi de origine animală.

Se poate zbura cu avionul şi la nevoie se pot efectua lucrări stomatologice!

Nu există nici o contraindicaţie în ceea ce priveşte călătoria cu avionul. Pacientul nu trebuie să anunţe la control pe aeroport că are implantat un stent sau chiar mai multe astfel de dispozitive. De asemenea, se pot face lucrări stomatologice sau intervenţii chirurgicale noncardiace.

Însă în aceste condiţii pacientul trebuie să întrerupă antiagregarea plachetară sau tratamentul anticoagulant dacă survine o astfel de situaţie.