Revista Sănătate

Semne că suferi de inimă. Când trebuie să ne adresăm cardiologului

Pauzele în respiraţie, petele negre pe unghii, ameţeala, oboseala, pot fi semne că inima nu funcţionează cum trebuie. Specialiştii au întocmit o listă a celor mai comune simptome care pot anunţa probleme cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente, urmare a stilului de viaţă haotic pe care îl ducem cei mai mulţi dintre noi. Vârsta la care apar aceste afecţiuni tinde să scadă, astfel că e util să ştim care sunt acele semnale pe care corpul ni le transmite când ceva nu e în regulă.

Specialiştii sitr-ului de ştiri medicale webmd.com au întocmit o listă a acestor semne că inima nu funcţionează cum trebuie şi trebuie să ne adresăm cardiologului.

Apneea de somn, tulburare caracterizată prin pauzele în respiraţie, determină o alterare a oxigenării sângelui din pricina căruia creierul are de suferit. El trimite semnale către inimă şi vasele de sânge să facă eforturi mai mari pentru a menţine buna funcţionare.

În aceste fel, creşte riscul de hipertensiune arterială, ritm cardiac anormal, atac vascular cerebral şi infarct de miocard. Vestea bună este că apneea de somn se poate trata.

Pustule galbene sau portocalii pe piele. Nivelul foarte ridicat al trigliceridelor poate determina apariţia pe piele – în zona degetelor şi pe fese – a unor pustule pline cu lichid. O parte din depozitele acestea de grăsime prezente în sânge au rol în rigidizarea arterelor, fapt care creşte riscul bolilor cardiovasculare.

Lipsa forţei în mâini poate să indice o slăbiciune a inimii, la fel ca şi prezenţa petelor negre pe unghii. Petele negre pe unghii pot apărea atunci când ne-am lovit recent la degete, însă pot indica şi o infecţie la nivelul valvelor inimii numită endocardită.

Totodată, mai pot fi prezente şi la persoanele cu diabet întrucât aceste persoane au un risc de două ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

Ameţeala poate fi un alt semn că inima este în suferinţă. Ea nu reuşeşete să pompeze suficient sânge către creier sau alte organe. Ameţeala poate fi un semn al ritmului cardiac anormal care se mai numeşte şi aritmie, dar este şi unul din principalele simptome ale atacului de cord.

Coloraţia albăstrie la nivelul degetelor poate fi semnul unei lipse de oxigen din sânge, adesea consecinţa proastei funcţionări a inimii şi a blocării vaselor de sânge.

Specialiştii nu înţeleg pe deplin legătura dintre gingivită şi bolile de inimă, însă conform unor teorii sângerările gingivale permit bacteriilor să ajungă în sistemul sanguin producând inflamaţii ale inimii.

Pete închise pe piele. Se mai numesc şi acanthosis nigricans şi pot apărea pe gât, axile şi în canalul inghinal, şi sunt urmare a faptului că organismul are probleme în utilizarea insulinei.

Dacă nu sunteţi în evidenţa vreunui medic pentru tratamentul insulinorezistenţei, sindromului metabolic sau diabetului de tip 2, se impune consultarea unui specialist care să vă ajute să ţineţi glicemia sub control, protejând astfel şi inima.

Respiraţia scurtă poate fi semn de boală cardivasculară. Riscul de atac de cord este cu atât mai mare dacă există şi dureri în piept.

Picioarele umflate sunt comune în sarcină, pot fi urmarea faptului că am stat prea mult aşezaţi, dar pot semnala un blocaj în circulaţia sângelui, astfel că este nevoie de opinia unui medic cardiolog pentru identificarea cauzei.

Bolile de inimă induc oboseala pentru că muşchiul inimii nu face faţă nevoilor organismului. Atenţie şi la alte semne precum tusea sau dificultatea de a înghiţi, care pot fi totodată semne de anemie, cancer sau chiar depresie.