Revista Sănătate

6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cupa menstruala

O sumedenie de lucruri sunt vehiculate pe canalele de „social media” legate de cupele menstruale. O buna parte din oameni indeamna la folosirea lor in defavoarea plasticului din tampoane, iar altii le condamna ca fiind neigienice.

Iata ce trebuie sa stii despre cupele menstruale:

1. Introducerea cupelor menstruale. Acestea sunt destul de usor de inserat, insa ar trebui sa exersezi singura ca sa iti dai seama cum este mai simplu si placut pentru tine. Daca dupa inserare simti ceva stanjenitor este clar ca ceva nu ai facut cum trebuie. De asemenea grija cea mai mare ar trebui sa o ai la scoatere ca sa nu se verse continutul.

2. Curata-le des si cu grija. Riscuri mai mari decat la tampoanele clasice cu siguranta nu vor exista atat timp cat le vei spala la cel putin 12 ore. De preferat ar fi sa speli cupa dupa fiecare umplere asa, iar in 12 ore exista sanse foarte mari ca aceasta sa fie deja aproape plina. Este recomandat sa le sterilizati si sa nu folositi detergenti cu parfum.

3. Sunt complet igienice. Poate chiar sunt considerate mai igienice decat tampoanele clasice pe care pui mana.

4. Pretul poate fi considerat un avantaj. O cupa menstruala costa undeva la 70-100 RON si poate fi folosita intre 2 si 3 ani. Echivalentul a 3-4 luni de absorbante clasice.

5. Sunt eco-friendly. Gandeste-te de cat plastic poti scuti planeta folosind aceasta cupa menstruala. In medie o femeie arunca pana la 30 de absorbante in perioada ciclului menstrual. prin urmare poti salva pamantul de mai multe deseuri pe termen lung.

6. Cupele au doua masuri. Acestea vin pentru femei sub 30 de ani care nu au nascut, iar altele vin pentru femei de peste 30 de ani care au nascut. In cazul in care esti undeva la mijloc, le poti incerca pe amandoua sa vezi care ti se potriveste.