Revista Sănătate

Maria Rosetti, prima femeie ziarist din România !

Maria Rosetti s-a născut la 25 februarie 1819 în Plymouth, orașul Guernsey din Scoția. Numele său de naștere a fost Marie Grant.

S-a căsătorit în cele din urmă cu C.A. Rosetti, la casa familiei sale din Plymouth, la 31 august 1847, într-o ceremonie religioasă anglicană. Ei s-au recăsătorit mai târziu în Viena, într-o ceremonie ortodoxă, au participat colaboratorii lui Rosetti, Ștefan și Alexandru Golescu, care au fost nașii cuplului.

Maria s-a confruntat cu dificultăți de integrare în societate boierească autohtonă, dar datorită calităților sale înnăscute, prin inteligența și cultura sa, a reușit să reziste și să se impună.

Alături de soțul ei, la Revoluția din Țara Românească din anul 1848, este declarată o luptătoare pentru drepturile românilor și o susținătoare a drepturilor femeilor.

Pictorul Rosenthal, finaliza una dintre picturile sale celebre, „România revoluționară” având-o ca model pe Maria Rosetti, imediat după revoluție.

În anul 1857, a început colaborarea ca redactor la diferite ziare și almanahuri, cu precădere la Românul, ziar editat de soțul său, C.A. Rosetti.

Responsabilă cu editarea publicației “Mama și copilul”, revistă literară săptămânală apărută în perioada iulie 1865-aprilie 1866, în care se publicau articole și traduceri despre educarea copiilor.

Maria și CA Rosetti au avut opt copii, dar numai patru dintre ei au ajuns la maturitate.
S-a stins din viață în februarie 1893.

Viata ziaristei Maria Rosetti l-a inspirat pe scriitorul Camil Petrescu care a facut-o personaj în romanul “Un om între oameni”.