Revista Sănătate

Atenție la neatenție, culoarea urinei ne determină boala !

Urina este definită medical ca subprodus lichid al organismului secretat de rinichi printr-un proces numit urinare (sau micțiune) și excretat prin uretra.

Urinarea este modul în care organismul scapă de substanțe nedorite sau care nu sunt necesare în sânge. Urina umană împreună cu fecalele umane sunt colectiv definite ca deșeuri umane sau excremente umane.

Consistența, mirosul și culoarea urinei tale sunt adesea indicatori ai stilului tău de viață și ale stării de sănătate. Fiecare dintre aceste semne poate varia în funcție de ceea ce ați mâncat și de băut la boli medicale.

Dacă urina  are culoarea galbenă de la un pigment numit urochrom, această culoare variază în mod normal de la galben pal până la chihlimbar, în funcție de concentrația urinei.

Exemple în funcție de culoarea urinei

1. Dark Yellow culoarea urinii:  semn că nu beți suficient lichid.

Corpul necesită o anumită cantitate de lichid pentru a funcționa, astfel încât organismul se va menține pe lichid și urina va deveni foarte puternică și concentrată, astfel culoare va fi mai închisă.

2. Black Pee Culoare: cauzele includ nitrofurantoina, metronidazolul, laxativele cascara sau senna, metocarbamolul, sorbitolul și crezolul derivat de fenol.

3. Blue Pee: Hipercalcemia condiției medicale (sindromul scutecului albastru),  determină urina albastră, la fel ca și boala Hartnup.

4. Dark Brown sau Cola Urina Culoare: este provocată de medicamente precum clorochina și primachina, antibioticele metronidazol (Flagyl) și nitrofurantoina, laxativele care conțin cascara sau senna și metocarbamolul.

5. Clear Pee fără galben (sau altul) culoare: dacă pipi dvs. este complet clar, poate fi un semn că beți prea multă apă.

6. Urina albă, tulbure sau murdară (Albinuria): infecțiile tractului urinar (UTI) și / sau pietrele la rinichi  determină urina să apară tulbure sau tulbure.

7. Green Urine colorate: coloranți alimentari determină urinarea de culoare verde.

În plus, unele medicamente produc urină albastră sau verde, inclusiv amitriptilină, indometacin (Indocin) și propofol (Diprivan).

8. Pee de culoare portocaliu: indică o problemă la nivelul ficatului sau al ductului biliar, mai ales dacă aveți și scaune de culoare deschisă.

Medicamente care determină culoarea orange,  rifampicina; medicamentul anti-inflamator sulfasalazină (Azulfidină); fenazopiridina (Pyridium), un medicament care amortizeaza disconfortul tractului urinar; unele laxative; și anumite medicamente pentru chimioterapie.

9. Urina de culoare roșu sau roz : este determinată de  alimente, cum ar fi sfeclă (sfecla roșie) sau mure.    Medicamentele precum Rifampin (Rifadin, Rimactane), fenazopiridină (Pyridium) și laxative care conțin senna pot, de asemenea, să transforme urina în culoarea portocalie-roșiatică.

Factorii care determină sânge urinar (hematurie),  includ infecții ale tractului urinar, prostată mărită, eventuale celule canceroase.

Nu uitați să apelați la medic,  dacă sesizați o  culoarea neobișnuită a urinei,  ca rezultat al unei alimentații sau  ca efect secundar al unui medicament !