Revista Sănătate

Știați că cea mai rară grupă de sânge din lume este sângele de aur sau Rh nul ?!

Cercetătorii au descoperit 43 de persoane în întreaga lume care au o particularitate a sângelui cu potenţial uriaş de a salva vieţi, numit „sângele de aur”.

“Sânge de aur” este identificat pentru prima dată în 1961, la o femeie din Australia. La vremea respectivă, medicii considerau că un embrion cu acest tip de sânge nu ar fi avut nicio şansă de supravieţuire, cu atât mai puţin şansa de a atinge vârsta adultă.

Până în 2010, au fost descoperite 43 de persoane, pe tot globul, cu Rh nul. Cercetătorii au încă de desluşit multe mistere al acestui complex sistem Rh şi donatorii sunt foarte căutaţi.

             Ce anume crează tipurile diferite de sânge?

–  celulele roșii din sânge (hemoglobină), celule care transporta oxigen și elimină dioxidul de carbon din organism;
–  celulele albe din sânge (leucocite, de exemplu), celulele imune care protejează organismul împotriva infecțiilor și a agenților străini;
– trombocite, celule care elimină cheagurile de sânge;
– plasma,  un lichid care poartă săruri și enzime.

Circa 160 din cei 342 de antigeni ai unei grupe de sânge se regăsesc la majoritatea oamenilor. Dacă îţi lipseşte un antigen pe care 99% dintre oameni îl au, grupa ta e considerată rară, dar dacă ai un antigen pe care 99% din oameni nu îl au, atunci grupa ta este foarte rară.

Lipsa unui antigen foarte comun stabileşte caracterul negativ al unei grupe de sânge. Dacă primeşti sânge de la un donator cu aceeaşi grupă, dar cu Rh pozitiv, anticorpii tăi vor reacţiona la celulele incompatibile şi transfuzia poate fi fatală. Există persoane cărora le lipsesc toţi cei 61 de antigeni din sistemul Rh, iar particularitatea a fost numită Rh nul, unul dintre cele mai rare tipuri de sânge din lume şi o descoperire fenomenală pentru hematologie.