Revista Sănătate

O dietă sănătoasă este esențială pentru o bună sănătate și nutriție

Mâncarea unei varietăți de alimente și consumarea mai puțină sare, zaharuri și a unor grăsimi trans-produse saturate și industriale sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă. Vă protejează împotriva multor boli cronice necomunicabile, cum ar fi bolile cardiace, diabetul și cancerul.

O dieta sanatoasa cuprinde o combinatie de diferite alimente.

Acestea includ:

  • stapole cum ar fi cerealele (grâu, orz, secară, porumb sau orez) sau tuberculi sau rădăcini amidonoase (cartof, yam, taro sau manioc).
  • Legume (linte și fasole)
  • Fructe și legume
  • Alimente din surse animale (carne, pește, ouă și lapte).
  •  Informații utile, bazate pe recomandările OMS, de a urma o dietă sănătoasă și de a beneficia de aceasta.

1.Copii și copii mici alăptați:
O alimentație sănătoasă începe la începutul vieții – alăptarea încurajează creșterea sănătoasă și poate avea beneficii pe termen lung pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de a deveni supraponderali sau obezi și de a dezvolta boli non-comunicabile mai târziu în viață.
Alimentația copiilor exclusiv cu laptele matern de la naștere la 6 luni de viață este importantă pentru o dietă sănătoasă.De asemenea, este important să introduceți o varietate de alimente complementare sigure și nutritive la vârsta de 6 luni, continuând să alăptați, până când copilul dvs. are vârsta de doi ani și mai mult.

2. Mâncați o mulțime de legume și fructe:
Ele sunt importante surse de vitamine, minerale, fibre dietetice, proteine ​​vegetale și antioxidanți.
Persoanele cu diete bogate în legume și fructe au un risc semnificativ mai scăzut de obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.

3. Mănâncă mai puțină grăsime:
Folosind uleiuri vegetale nesaturate (ulei de măsline, soia, floarea soarelui sau de porumb), mai degrabă decât grăsimi animale sau uleiuri bogate în grăsimi saturate (unt, ghee, untură de cocos și ulei de palmier), veți consuma grăsimi sănătoase.
Pentru a evita creșterea în greutate nesănătoasă, consumul de grăsimi totale nu trebuie să depășească 30% din consumul total de energie al unei persoane.

4. Limita aportului de zaharuri:
Pentru o dietă sănătoasă, zaharurile ar trebui să reprezinte mai puțin de 10% din consumul total de energie. Reducerea chiar mai mult sub 5% are beneficii suplimentare pentru sănătate.
Alegerea fructelor proaspete în loc de gustări dulci, cum ar fi prăjituri, prăjituri și ciocolată, ajută la reducerea consumului de zaharuri.

5.Limitarea consumului de băuturi răcoritoare, sifon și alte băuturi bogate în zaharuri (sucuri de fructe, cordials și siropuri, lapte aromat și băuturi de iaurt) ajută, de asemenea, la reducerea aportului de zaharuri.

6.Reducerea aportului de sare: menținerea aportului de sare la mai puțin de 5 ore pe zi ajută la prevenirea hipertensiunii și reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral la populația adultă.

7.Limitarea cantității de sare și a condimentelor mari de sodiu (sos de soia și sos de pește) atunci când gătiți și pregătiți alimente, ajută la reducerea aportului de sare.