Revista Sănătate

Te apropii de menopauza? 8 lucruri despre schimbarile prin care trece corpul tau

In perioada de tranzitie de pana la instalarea menopauzei, corpul tau trece prin multe schimbari. De exemplu, multe femei iau in greutate in timpul perioadei de tranzitie (perimenopauza), pe cand alte femei se confrunta cu alte schimbari.

In timpul perimenopauzei, vei incepe sa te confrunti cu unele simptome ale menopauzei, de exemplu: ciclul menstrual se modifica, ai bufeuri, ai tulburari de somn sau schimbari de dispozitie.

Perimenopauza are loc cu mult timp inainte de a intra, in mod oficial, la menopauza. Potrivit statisticilor, femeile intra in aceasta etapa de tranzitie cu 8-10 ani inaintea menopauzei.

O parte dintre schimbarile prin care trece corpul tau si o parte dintre simptomele care apar in timpul tranzitiei catre menopauza sunt asociate cu nivelurile scazute de estrogen, pe cand altele sunt atribuite procesului natural de imbatranire.

Simptomele pe care le poti avea cu mult timp inainte de instalarea menopauzei includ bufeurile, insa pe langa acestea, exista multe alte schimbari prin care trece corpul tau in aceasta perioada de tranzitie.

Simptomele perimenopauzei pot fi:
-menstruatii neregulate;
-menstruatii care sunt mai abundente sau mai usoare decat in mod normal;

-sindromul premenstrual este mai accentuat inainte de menstruatii;
-sanii sunt sensibili;

-cresterea in greutate;
-modificari la nivelul podoabei capilare;

-cresterea ritmului cardiac;
-dureri de cap;

-libidou scazut;
-scade puterea de concentrare;

-uiti lucruri mai des;
-dureri musculare;

-infectii ale tractului urinar;
-probleme in ceea ce priveste fertilitatea (mai ales in cazul femeilor care incearca sa conceapa un copil).