Revista Sănătate

Balonarea frecventa este o problema? Simptome si cauze ale balonarii excesive

Balonarea este o stare relativ normala a organismului uman si se intalneste frecvent la toti indivizii.
Aceasta se resimte precum o tensiune interna, durere confuza in tot abdomenul, senzatie de apasare pe toate organele.

De ce apare si cand? Ce ar trebui sa facem si cum sa ne schimbam stilul de viata pentru a scapa de balonarea excesiva, vom afla pe parcurs.

Balonarea poate aparea ca si consecinta la:

1. Consumul de lapte: Intoleranta la lactoza din lapte duce la balonarea abdomenului. Rolul lactozei este sa dizolve zaharul din lapte. Aici intra si cafeaua cu lapte sau preparatele din cafea care au indulcitori, zaharuri, creme, siropuri s.a.m.d

2. Sindromul premenstrual: hormonii au un rol important in echilibrarea nivelului de lichide din organism, prin urmare in aceasta perioada hormonii sunt putin scapati de sub control, lucru ce va duce la umflarea intregului corp, eructatii si flatulenta cat mai frecvente.

3. Fermentarea alimentelor si bauturilor in stomac. In cazul in care alimentele stau mai mult decat trebuie in tubul digestiv, acestea vor duce la fermentare si implicit balonare.

4. Bauturile carbogazoase

5. Evita mesele mari si bogate in grasimi. O cina pe cinste inainte de somn iti poate provoca balonari si arsuri stomacale, lucru ce va duce la un somn agitat si o stare de disconfort pe intreg parcursul noptii.

In cazul in care va simtiti balonat, este recomandat sa faceti miscare pana veti scapa de aceasta stare, reducand acumularea de gaze care contribuie la aceasta stare de disconfort. O plimbare inainte de ora de somn va poate scapa de o multime de stari neplacute.