Revista Sănătate

Nitriți de sodiu. Pericole pe care nu le puteți permite să le ignorați !

1. Conține compuși cauzatori de cancer

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat oficial carnea procesată ca fiind „cancerigenă pentru oameni”, bazată pe dovezi tot mai mari care demonstrează o legătură între consumul de carne prelucrat și un risc mai mare de cancer.

Revizuire cuprinzând 61 de studii, de exemplu, a arătat că un aport mai mare de nitrozamine și nitriți a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de stomac.  Alte studii, inclusiv metaanalize, studii de cohortă și revizii de cercetare, au descoperit asociații similare între nitritul de sodiu și cancer, arătând că un consum mai mare de carne prelucrată poate fi legat de un risc crescut de cancer colorectal, de sân și vezică urinară.

2. Poate ridica riscul de diabet de tip 1
Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună cronică în care pancreasul nu poate produce suficientă insulină. Insulina este un hormon important care este responsabil pentru transportul glucozei (zahărului) din fluxul sanguin și în celule și țesuturi, unde poate fi utilizat ca și combustibil. Lipsa insulinei cauzează niveluri ridicate ale zahărului din sânge, ceea ce poate duce la simptomele diabetului precum urinarea frecventă, pierderea neintenționată a greutății și oboseala.

3. Impiedică transportul cu oxigen
Methemoglobinemia este o afecțiune caracterizată prin prezența methemoglobinei în sânge, care este un tip de hemoglobină care conține o formă diferită de fier. Deoarece sângele conține fier feric în locul fierului feros, acesta nu reușește să livreze eficient oxigen la celulele și țesuturile tale, ducând la simptome precum o colorare albăstruie a pielii, dureri de cap, oboseală și întârzieri de dezvoltare.

4. Poate fi legat de Alzheimer
Potrivit unor studii, potențialele riscuri de nitrit de sodiu se pot extinde mult dincolo de a provoca cancer și diabet. De fapt, unele dovezi sugerează că un aport ridicat de nitrit de sodiu poate fi chiar legat de sănătatea creierului.

Alimente bogate în azotat de sodiu

Azotatul de sodiu din alimente este predominant în carnea prelucrată. Anumite tipuri de legume conțin, de asemenea, azotat de sodiu, care poate fi transformat în azotat de sodiu în cantități mici. Cu toate acestea, aceste legume nu par să prezinte aceleași riscuri pentru sănătate ca și nitriții din surse de alimente precum carnea procesată.

Câteva exemple de alimente bogate în nitrit de sodiu includ:

 • șuncă
 • slănină
 • salam
 • cârnat
 • corp de carne de vită
 • bologna
 • pastramă de vită
 • masa de prânz
 • carne sărată
 • Carne afumată
 • Nitriți vs. nitrați

Pentru a înțelege cu adevărat ce nitrit de sodiu este, este de asemenea important să înțelegem ce sunt nitrații vs. nitriți și cum fiecare poate afecta sănătatea.

Nitrații și nitriții sunt doi compuși cu o structură chimică foarte asemănătoare. Nitrații constau dintr-un atom de azot legat de trei atomi de oxigen, în timp ce nitrații sunt alcătuiți dintr-un atom de azot cu numai doi atomi de oxigen.

Nitrații se găsesc în multe surse, dar sunt predominanți în legume. De fapt, se estimează că 80% din consumul de nitrați provine din legume, în timp ce fructele și carnea prelucrată reprezintă restul.

Organismul dvs. produce, de asemenea, nitrați, care sunt excretați în salivă. Din acest motiv, nivelurile de nitrați din salivă sunt adesea de 10-20 ori mai mari decât cantitatea găsită în sângele dumneavoastră.

Nitrații din alimente se pot transforma în oxid nitric sau nitriți. Oxidul de azot a fost efectiv asociat cu unele efecte pozitive asupra sănătății. În special, oxidul nitric poate acționa ca un vasodilatator pentru a ajuta la prevenirea simptomelor hipertensiunii arteriale și poate chiar să îmbunătățească performanța exercițiilor fizice.

Limitați aportul de nitrit de sodiu și carne prelucrată și selectați mai multe alimente întregi, nutritive, ca parte a unei diete sănătoase, cu conținut scăzut de sodiu.