Revista Sănătate

De ce apar cearcănele? Cele mai eficiente metode care te ajută să scapi de ele

De ce apar cearcănele? Multe persoane le pun pe seama odihnei insuficiente, însă această problemă dermatologică are cauze multiple, iar dacă acestea sunt stabilite corect, poate fi aleasă și cea mai eficientă modalitate pentru a scăpa de ele.

Dacă cearcănele și-au făcut simțită prezența la nivelul tenului tău, cu siguranță ai căutat cele mai bune soluții pentru a le acoperi cât mai bine, astfel încât să nu îți influențeze într-un mod negativ aspectul fizic. Ei bine, să le maschezi poate fi o soluție temporară, dar care nu rezolvă definitiv problema.

De ce apar cearcănele?

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a scăpa de cearcăne este să depistezi cauza care a dus la apariția acestora. În funcție de acest lucru, există trei tipuri de cearcăne:

1. Cearcănele hiperpigmentate
Cearcănele hiperpigmentate sunt, la rândul lor, de mai multe tipuri. Există cele de culoare maronie, care dau acel aspect de privire obosită, pot să mai apară cele colorate în albastru, roz sau violet care evidențiază vasele de sânge, dar și cearcănele în nuanțe mixte care apar atunci când există un exces de melanină.

2. Cearcănele adâncite
Cearcănele adâncite sunt cele care apar pe măsură ce pielea îmbătrânește. Astfel, trecerea timpului poate favoriza apariția acestora la nivelul feței.

“Aceste cearcăne sunt cauzate de lipsa de volum. Pe măsură de îmbătrânim, pielea își pierde din colagen și elastină, apare lipoatrofia (pierderea depozitelor de grăsime subcutanate), ceea ce duce la adâncirea depresiunii suboculare și creșterea gradului de transparență a pielii. Se creează astfel senzația unor ochi înfundați în orbită”, a explicat medicul estetician Iancu Morad.

3. Pungile de sub ochi
Pungile de sub ochi sunt o altă problemă estetică deranjantă, iar medicul Iancu Morad spune că acestea apar în momentul în care o anumită persoană are tendința de a reține o cantitate mare de apă la nivelul organismului sau prezintă o circulație anormală a sângelui.

Cea mai simplă metodă prin care pot fi estompate cearcănele este folosirea produselor cosmetice, însă acest lucru nu duce la eliminarea acestora. Medicul Iancu Morad spune că pentru a scăpa de cearcăne trebuie acționat în profunzimea pielii prin injectarea unui nou tip de acid hialuronic. Prin această metodă, cearcănele sunt nivelate și umplute, iar aspectul pielii din această zonă este îmbunătățit în mod semnificativ. Mai mult decât atât, intervenția nu este dureroasă și durează foarte puțin, iar rezultatul se menține între 9 și 12 luni.

“Din fericire, cearcănele nu mai sunt acum o problemă și le putem masca cu ajutorul medicinei estetice. Eu folosesc în acest sens acid hialuronic JUVES, unic, fabricat în Franța, cu molecule de dimensiuni mici, special conceput pentru injectare la nivelul șanțului nazojugal. Efectul este de durată, între 9 și 12 luni, iar riscul apariției edemelor este foarte mic. Se aplică gheață timp de 5 minute înainte de injectare pentru a atenua disconfortul ușor simțit în timpul înțepăturilor. Tratamentul este rapid, se poate face într-o pauză de prânz și nu necesită timp de recuperare. Imediat după ne putem relua activitățile obișnuite.”, a spus medicul Iancu Morad.