Revista Sănătate

Atenţie la căpuşe şi la boala cu 1.000 de feţe!

Ce este boala Lyme?

Boala Lyme este cauzată de bacteriile Borrelia burgdorferi care sunt transmise oamenilor printr-o mușcătură de la o țigară infectată cu picior negru sau de cerb. Simptomele pot apărea oriunde de la 3 la 30 de zile după mușcare și pot fi de mare amploare, în funcție de stadiul infecției. În unele cazuri, simptomele pot apărea luni după mușcătură.

Șansele de a obține boala Lyme de la o mușcătură de căpușe depind de tipul de bifă, unde erați când s-a produs mușcătura și de cât timp a fost atașat biciul, spune CDC. Picăturile cu picioare negre trebuie atașate la tine timp de 36 până la 48 de ore pentru a transmite boala Lyme. Dacă eliminați căpușele sau căpușele în 48 de ore, nu este posibil să fiți infectați, spune dr. Alan Taege, specialist în boli infecțioase Cleveland Clinic.

Care sunt simptomele bolii Lyme?

Semnele și simptomele precoce includ febră, frisoane, cefalee, oboseală, dureri musculare și articulare și ganglioni limfatici umflați – toate frecvente în gripă. În până la 80% din infecțiile cu Lyme, o erupție cutanată este unul dintre primele simptome .

Fara tratament, simptomele pot progresa. Acestea ar putea include:

 • Cefalee severă sau rigiditate la nivelul gâtului
 • Erupțiile pe alte zone ale corpului
 • Artrita cu dureri articulare severe și umflături, în special în genunchi
 • Pierderea tonusului muscular sau „căderea” pe una sau pe ambele fețe ale feței.
 • Insuficiență cardiacă sau bătăi neregulate ale inimii
 • Inflamația creierului și a măduvei spinării
 • Dureri, amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor
 • Există teorii cu privire la motivele pentru care simptomele Lyme devin cronice. Una este că organismul continuă să lupte împotriva infecției mult timp după ce bacteriile au dispărut, la fel ca o tulburare autoimună.

Cum este tratată boala Lyme?

Antibioticele sunt folosite pentru a trata infecția Lyme în stadiu incipient. Pacienții iau de obicei doxiciclină timp de 10 zile până la 3 săptămâni sau amoxicilină și cefuroximă timp de 2 până la 3 săptămâni. În până la 90% din cazuri, antibioticul vindecă infecția. Dacă nu, pacienții pot lua alte antibiotice, fie pe cale orală, fie pe cale intravenoasă.

Pentru boala Lyme diseminată precoce, care se poate întâmpla când o infecție cu Lyme este netratată, se recomandă administrarea de antibiotice orale pentru simptome precum paralizia facială și ritm cardiac anormal.

Antibioticele intravenoase sunt recomandate dacă o persoană are meningită, inflamația mucoasei creierului și a măduvei spinării sau cu probleme cardiace mai severe.

În stadiul ultimei leziuni, un pacient poate primi antibiotice orale sau intravenoase. Pacienții cu artrită persistentă ar beneficia de tratamentul standard al artritei.

Nu există tratament pentru sindromul de boală Lyme post-tratament.

Zece la suta dintre oameni nu se imbunatatesc dupa antibiotice, spune Aucott. „Credem că este foarte important dacă 30.000 de oameni pe an nu se îmbunătățesc.”

Cine este cel mai probabil pentru a obține boala Lyme?

Infectia este mai frecventa la barbati pana la varsta de 15 ani si cu varste cuprinse intre 40 si 60 ani, spune Taege. „Aceștia sunt oameni care au mai multe șanse să se joace în afara și să meargă la camping, vânătoare și drumeții”, spune el.

Aucott adauga ca infectia cu Lyme scadea la adolescentii mai in varsta si cei din cei 20 de ani „pentru ca sunt in interiorul calculatoarelor lor.” Adultii mai in varsta, spune el, au tendinta de a avea mai mult timp sa lucreze in curtile lor, transmise.

Care este cel mai bun mod de a preveni muscatura?

Ciclurile nu pot zbura sau să sară, ci să trăiască în arbuști și tufișuri și să apucă pe cineva când trec. Pentru a evita mușcarea:

 • Purtați pantaloni și șosete în pădure, în zone cu mulți copaci și în timpul manipulării frunzelor căzute
 • Purtați o piele și o îmbrăcăminte care are DEET, ulei de lămâie sau eucalipt.
 • Pentru o protecție mai mare, utilizați permethrinul chimic pe haine și unelte de camping.
 • Duș în 2 ore de la intrarea înăuntru, dacă este posibil.
 • Uită-te la pielea ta și spăla-ți căpușele din păr.
 • Puneți îmbrăcămintea și orice echipament expus într-un uscător fierbinte pentru a ucide orice dăunători ar putea rămâne.
  De unde știi dacă ai fost mușcat?

Având în vedere că căpușele sunt mărimea unei sămânțe de mac, trebuie să ai ochi destul de buni. CDC recomandă ca dacă ați mers pe jos în pădure, în iarbă înaltă sau lucrați în grădină, verificați apoi pielea, în mod ideal în duș sau în baie. În acest fel, v-ați scos hainele, care pot purta și căpușe.

Ce faci dacă există o căpușă sub piele?

Scoateți-o cu o pereche de pensete cu vârf fin, cât mai curând posibil, trăgând în sus cu o presiune constantă.

Dacă părți ale căpușe rămân în piele, încercați și să le îndepărtați cu ajutorul pensetă. După ce totul este afară, curățați zona mușcăturii cu alcool sau săpun și apă.

Mead spune că nu este posibil să te infectezi dacă elimini bifarea în 36-48 de ore.

Unii oameni au o reacție alergică la căpușe, așa că vor observa o mușcătură imediat. (verificați căpușe)

Cum eliminați o bifă?

Puneți-o în apă cu săpun sau alcool, lipiți-o cu o bucată de bandă sau spălați-o în toaletă.

Când ar trebui să vezi un doctor dacă bănuiești că ai Lyme?

Erupția este o indicație destul de bună că ați fost mușcat. Luați o fotografie a erupției cutanate și consultați medicul dumneavoastră, spune Aucott. În această etapă a bolii, tratamentul cu antibiotice va avea probabil succes.

Dacă nu aveți erupție cutanată, dar aveți o gripa de vară – oboseală, febră, cefalee dar fără simptome respiratorii ca tusea – poate doriți să discutați cu medicul dumneavoastră, spune Aucott.

Există progrese privind un vaccin pentru boala Lyme?

FDA in iulie 2017 a dat aprobarea „rapida” companiei franceze de biotehnologie Valneva pentru a testa potentialul vaccinului VLA15 al bolii Lyme la adultii din SUA si Europa. Datele din prima fază se așteaptă să fie lansate în curând, iar apoi va începe faza a doua.