Revista Sănătate

„Accidentul la 21 de ani m-a lăsat paralizat, dar sunt încă recunoscătoare pentru viața mea”

Perspectiva pozitivă a lui Gemma Willis îi motivează pe elevi să-și facă cât mai mult din viață, scrie Arlene Harris.

La vârsta de 21 de ani, a avut întreaga viață înainte de ea. Formarea pentru a fi bucătar-șef, Gemma Willis, din Tullow, în Co Carlow, a fost pe punctul de a deveni calificat în timp ce lucra ca bucătar de patiserie într-o bucătărie de hotel de prestigiu pentru a câștiga experiență.
Cu un an rămas înainte de a-și termina studiile, avea planuri mari – dar soarta a intervenit și tânăra a petrecut ultimii ani încercând să-și prindă viața împreună după ce a fost implicată într-un accident îngrozitor care a lăsat-o paralizată.

„Pe 4 august 2014, m-am plâns mamei mele pentru a avea ochi uriași, așa că ma dus la doctorul care ma sfătuit să merg la spitalul Naas ca măsură de precauție”, spune acum 25 de ani. „A fost mai departe decât Kilkenny, dar am mers oricum și am terminat să petrecem toată noaptea în A & E așteptând să fie văzuți. Nu am nici o amintire a ceea ce sa întâmplat în continuare, dar aparent am văzut un doctor și apoi ne-am dus pe drum.

„Dar mama a fost condusa in dimineata urmatoare, am fost implicati intr-o coliziune. Mama a fost dusa la spitalul din Kilkenny pentru a fi tratata pentru leziuni minore si am fost dus in spitalul din Naas, unde leziunile mele au fost considerate atat de grave incat Am fost transferat imediat la Spitalul Mater din Dublin.

Tânăra, care locuiește împreună cu părinții ei, Robert și Elizabeth, în ferma lor de familie, a fost pusă în comă indusă timp de șase săptămâni, timp în care a suferit 10 operațiuni, în timp ce doctorii au încercat disperat să repare unele daune cauzate de accidentul mașinii.

„Nu-mi amintesc nimic, dar un medic mi-a spus recent că, atunci când am sosit, erau șapte consultanți care mă așteptau și toți stăteau în jur încercând să decidă dacă merită sau nu să încerce să facă ceva pentru a mă salva ca leziunile mele au fost atât de rele „, spune ea. „Acest lucru face ca firele de păr să se ridice pe spatele gâtului meu, pentru că sunt fericit că sunt aici să povestesc povestea, dar coloana vertebrală a fost spartă, am avut piciorul drept amputat deasupra genunchiului și mi-am pierdut degetele de la piciorul stâng.

„In plus, intestinul meu a fost spulberat, ca si in cazul mai multor artere. Unul dintre rinichii mei a fost de asemenea deteriorat dincolo de reparatii si muschii stomacului au fost ruptiti.Aceasta daune a fost cauzata de centura de siguranta si de forta in care a fost tras împotriva mea în impact.

„Am fost, de asemenea, echipat cu o traheostomie care să mă ajute să respir, am avut un os fracturat în gât și un os neregulat, ceea ce însemna că ochiul meu a trebuit să fie reconstruit cu o grefă de piele de la picior și în spatele urechii mele.În total, Am petrecut opt ​​luni și jumătate în Mater, în timpul căruia am primit lichid spinal în creier, așa că am fost dus de urgență la Spitalul Beaumont, unde am avut o șuncă introdusă din creier în inima mea.

După câteva luni în spital, Gemma a fost apoi trimisă la Spitalul Național de Reabilitare (NRH) din Dun Laoghaire, unde va petrece încă șapte luni învățând cum să se adapteze la viață fără a folosi picioarele ei.

„Când am intrat într-un scaun cu rotile în Mater, nu am înțeles cu adevărat enormitatea”, recunoaște ea. „Nu cred că mi-am dat seama cât de rău am fost până când am mers la NRH, deoarece am avut atât de multe răniri și a trebuit să învăț cum să fac atât de multe lucruri de la zero. Brațele mele au devenit rapid foarte puternice, deoarece am avut lecții despre competențele scaunelor cu rotile și cum să treci peste drumuri, peste niște suprafețe și suprafețe aspre.

„În NRH era o clasă de gătit pentru OT (terapie ocupațională), care era fantastic și m-am adaptat rapid la bucătărie. Eram atât de fericit că am putut să mă întorc făcând ce-mi place cel mai mult – făcând ceva frumos să mănânc. de asemenea, și destul de amuzant clasa de bucate era înainte de masa de prânz, așa că întotdeauna aș pregăti o mulțime de mâncăruri delicioase pentru toată lumea.

Acest exemplu de a găsi o căptușeală de argint în cel mai întunecat nori este ceea ce a ajutat-o ​​pe Gemma să se împace cu rănile ei și să-și depășească dizabilitățile pentru a „profita din plin de fiecare zi”.

„Nu știu cum sa întâmplat, dar din nicăieri am dezvoltat această perspectivă incredibil de pozitivă asupra vieții”, spune ea. „Cand aud ca oamenii vorbesc despre” o zi proasta „, ma intreb, pentru ca nu fac niciodata – s-ar putea sa am o clipa proasta, dar niciodata o zi foarte proasta – nu stiu de unde a venit taria, dar eu simti incredibil de fericit si recunoscator pentru viata mea.

„Verișorii mei mi-au spus că în ziua următoare accidentului meu, o mulțime de oameni s-au adunat în biserica locală să se roage pentru mine, spunând că era un serviciu minunat și că s-au dovedit atât de mulți oameni, inclusiv oameni pe care nu le știu. că nu aș reuși, dar în ciuda faptului că nu sunt religios în mod special, am reușit să trec, astfel încât rugăciunile lor au lucrat și voi fi mereu recunoscător pentru fiecare zi pe care o am „.

Cu această atitudine incredibilă față de viață, tânăra este hotărâtă să-și transmită mesajul și să vorbească în mod regulat cu elevii din școlile din țară – despre accidentul ei și de ce nici unul dintre noi nu ar trebui să ia ceva de la sine.

Cu această atitudine incredibilă față de viață, tânăra este hotărâtă să-și transmită mesajul și să vorbească în mod regulat cu elevii din școlile din țară – despre accidentul ei și de ce nici unul dintre noi nu ar trebui să ia ceva de la sine.

„Mesajul meu către tineri este că am fost odată ca ei, cu calea mea trasată și brusc totul sa schimbat din cauza accidentului meu”, spune ea. „Vreau să știe că astfel de lucruri se pot întâmpla oricui, astfel încât nimeni să nu-și piardă viețile și să ia lucrurile de la sine înțeles, în special prieteniile lor.

„Am văzut cu adevărat pe cine sunt adevărații mei prieteni în ultimii câțiva ani și sunt foarte recunoscător pentru tot ceea ce fac pentru mine și faptul că au rămas la mine când aveam nevoie mai mult de ele”.

Și în timp ce Gemma nu mai folosește picioarele ei, ea o face pentru a-și folosi brațele și spune că primește atât de multă bucurie din viață.

„Nu am mișcare în partea inferioară a corpului meu, dar brațele mele sunt într-adevăr, foarte puternice”, spune ea. „Mă duc la sala de sport în fiecare săptămână și pot ridica 40 kg, care este aproape greutatea corpului meu (cântărește 51 kg), doar cu brațele mele – și nici măcar nu am muschi de burtă. libertatea apei.

„Și recent, un grup dintre noi din NRH a mers în Regatul Unit pentru a concura în cadrul Jocului Inter Spinal Unit și am participat la toate sporturile pe care le puteți imagina – rugby pentru scaun cu rotile, ciclism mână, tenis de masă, înot, baschet; a fost o experienta incredibila si am luat o multime de fotografii pentru a-mi arata prietenilor ceea ce eu si ceilalti din cele 13 centre de reabilitare pot face.

Pentru aceia dintre noi care folosesc pe deplin membrele noastre, pare extraordinar că rămâne atât de optimist, dar Gemma este hotărâtă să profite la maximum de viața ei și nu dorește milă de nimeni.

„Nu vreau ca nimeni să-mi pară rău pentru mine, de ce ar fi ei, când nu îmi pare rău pentru mine”, întreabă ea.

„Toți cei din spitalul Mater și apoi NRH au fost fantastici pentru mine și chiar m-au ajutat să mă reîntorc din nou împreună cu viața mea. Mă întorc să le văd atât de des și într-adevăr mă iubește să fiu acolo, în special Mater, așa cum este unde m-am trezit după coma mea.

„Din fericire, încă nu-mi amintesc niciunul din oroarea accidentului, dar sfatul meu pentru oricine altcineva care începe pe un drum de reabilitare ar fi să încerce să fie pozitiv și să nu mai vorbim de” ce ar fi dacă ” pentru că nu va ajunge undeva deloc. Când se întâmplă accidente, nu putem face nimic pentru a le anula, dar ceea ce putem face este să profităm din plin de ceea ce avem și să ne bucurăm cu adevărat de viața pe care o avem în fiecare zi prețios.

„Spunând povestea mea, sper să-i fac pe oameni conștienți de acest lucru și să ridice, probabil, niște fonduri pentru Fundația Mater, care au fost absolut uimitoare și fac o muncă atât de incredibilă pentru oamenii aflați în situații similare”.

Modelul rolu: mesajul pozitiv al lui Gemma

⬤ În numele centrului de dezintoxicare, Gemma își dedică timpul vorbind copiilor, adolescenților și grupurilor de oameni.

⬤ Se întâlnește cu studenți din școlile locale și discută despre cum accidentul ei și-a transformat viața. Ea discută despre importanța prieteniei și dezvăluie cum a pierdut prietenii ca rezultat al prăbușirii.

⬤ Îi încurajează pe tineri să fie foarte conștienți de prietenii lor și să se țină de ei atunci când au nevoie.

Gemma încearcă, de asemenea, să transmită mesajul de pozitivitate, deoarece, în ciuda accidentului ei care schimbă viața, ea este hotărâtă să nu gândească negativ și îi încurajează pe tineri să se concentreze asupra lucrurilor bune din viața lor, a lucrurilor pe care le-au atins și a oportunităților pe care le are viața datându-le.

Gemma este, de asemenea, un credincios ferm că totul se întâmplă dintr-un motiv, așa că încurajează tinerii să nu se abțină de la trecut, ci să aștepte mai departe. Ea îi îndeamnă, de asemenea, să nu se teamă când lucrurile merg prost, deoarece există întotdeauna modalități de a se adapta și de a face față vieții pe care o dă viață.

⬤ A fost aleasă ca ambasador pentru noua campanie de strângere de fonduri a Fundației Mater.

Ei trebuie să ridice aproximativ 140.000 de euro pentru două mașini de susținere a vieții, deci folosesc povestea lui Gemma pentru a ilustra lucrarea fantastică care are loc acolo. Și până acum a fost achiziționată o mașină, pe care tânăra o spune că este „absolut uimitoare”.