Revista Sănătate

Regina Marii Britanii a murit. Momentele marcante din viața Reginei Elisabeta a II-a

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, pe numele ei complet Elisabeta Alexandra Mery, a încetat din viaţă la vârsta de 96 ani. Cu siguranţă, a fost una dintre personalităţile marcante ale ultimilor 100 de ani, un simbol al datoriei civice și religioase, elegantă, înţeleaptă, amuzantă, iubită şi criticată, în acelaşi timp. Liliana Nicolae trece în revistă momentele care au marcat viaţa celui mai longeviv monarh britanic.

A urcat pe tron la 6 februarie 1952 şi a avut cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii. A sărbătorit Jubileele de Argint, de Aur, de Diamant şi de Safir.

S-a născut la Londra, pe 21 aprilie 1926
Elisabeta s-a născut la Londra, pe 21 aprilie 1926. Familia o alinta cu diminutivul Lilibet. A fost educată în privat, acasă. Când avea 13 ani a început cel de-Al Doilea Război Mondial. La 18 ani s-a înrolat în Armată, a fost pe front, a învăţat să conducă şi să repare un camion militar.

După Război, Prințul Filip a cerut-o în căsătorie
După Război, Prinţul Filip cu care a întreţinut o corespondenţă de aproape 5 ani, a cerut-o în căsătorie. Au împreună 4 copii.

1978: Regina Marii Britanii l-a primit pe Nicolae Ceaușescu într-o vizită de stat
În 1978, Elisabeta a II-a l-a primit pe dictatorul comunist al României Nicolae Ceaușescu într-o vizită de stat.

1981: Ținta unei tentative de asasinat
În 1981, a fost ţinta unei tentative de asasinat. Un adolescent a tras 6 focuri de armă înspre Regină. Ulterior, s-a dovedit că erau gloanţe oarbe.

Un an mai târziu, reformele fiscale o fac pe Regină să plătească pentru prima dată în istorie impozite.

Rolul Reginei Marii Britanii, unul simbolic
Rolul ei a fost unul simbolic. Nu a avut voie să spună în public opiniile politice. A condus Biserica Anglicană, a sponsrizat 600 de organizaţii caritabile.

A iubit câinii şi caii şi a deţinut numeroase lebede de pe Tamisa.

Popularitatea Reginei a ajuns la cele mai scăzute cote în anul în care a murit prinţesa Diana. Însă, nici unul dintre referendumurile privind abolirea Monarhiei nu a avut succes. Englezii au iubit-o şi au respectat-o . Avea umor

A jucat alături de James Bond și era elegantă, dar și vestită pentru pălăriile şi ţinutele ei în culorile curcubeului.